fbpx
junifald1
Sommer Artikel

Går du og undrer dig over alle de små æbler, pærer, kirsebær og blommer, som drysser ned fra træerne? Fænomenet hedder junifald og ”går ud over” de frugter, der ikke er blevet bestøvet godt nok.

Især kirsebærtræerne kommer til at give en lille mængde bær i år, for foråret var koldt og selvom kirsebærtræerne blomstrede længe, var insekterne ikke så aktive under de lave temperaturer.

I nogle landsdele var der desuden så koldt, at frugterne ikke har haft mulighed for at udvikle sig. Hos æble- og pæretræerne er det gået langt bedre.

Her er mængden af frugter, som er blevet bestøvet noget højere – faktisk er der for mange! Det gælder især på nyplantede frugttræer, der kun er et til to år gamle. På disse mindre træer bør der ikke være mere end 10 frugter pr. træ.

Energien skal træerne helst bruge på at vokse sig stærkt, ikke på at lave frugter.

Tynd derfor ud i frugterne, så der er ca. 5 cm mellem hver. På de lidt mere veletablerede træer kan der godt være flere hundrede æbler eller pærer pr. træ, men tynder du i dem, vil de resterende frugter blive store, flotte, søde og saftige førsteklasses frugter.

Det er nu lige efter junifald, at udtyndingen skal finde sted. Fjern alle de frugter, der er angrebet af orm eller har gnav og skurvpletter og sørg for, at der kun sidder et æble tilbage i hver klynge.

Processen tager tid, men tiden er givet godt ud, når du til efteråret kan plukke super flotte helt hjemmelavede frugter!


Af Marianne Bachmann Andersen