fbpx
lavendel
Forår Sommer Artikel

Hvis der kun er plads til en enkelt plante i din have, så lad det være en lavendel. Den giver dig blomster sommeren igennem og fylder haven med duft.

Lavendlen er – og har vel altid været – en af de mest populære haveplanter, der findes. Blomsterne er kønne, duften dejlig, og planten har endda både en betydelig kulturhistorie bag sig og en god portion nytteværdi at byde på.

Lavendelslægten hører naturligt hjemme i landene omkring Middelhavet. Det var fortidens munke, der spredte planten vidt omkring. De tog den med sig, når de grundlagde nye klostre, for lavendlen kunne ikke undværes i klosterhaven. Ikke så få skavanker blev kureret ved hjælp af den duftende plante.

Siden blev udnyttelsen af duften til en god forretning, og den dag i dag dyrkes lavendler i stort antal med henblik på udvindelse af lavendelolie, der blandt andet bruges i parfumeindustrien. Den helt rigtige lavendelduft er nemlig svær at efterligne syntetisk.
Men med lavendler i haven er det ingen sag at gå de store parfumehuse lidt i bedene. Lavendelblomsterne høstes, lige før de springer ud, og tørres et tørt, mørkt og svalt sted. De tørrede lavendelblomster bevarer duften utroligt længe.

Duftende, blomstrende lavendler er ensbetydende med sol og sommer. Fra april til september kan du plante nye lavendler i haven eller i krukker og kummer. Der er mange forskellige typer af lavendler at vælge imellem. Nogle kan du have glæde af år efter år, andre er knapt så hårdføre og kræver et frostfrit vinterkvarter, hvis de skal overvintre.

Lavendel, Lavandula angustifolia, er den traditionelle lavendel med aks af dybt lavendelblå blomster i hundredevis. Plant den et varmt og frem for alt solrigt sted, hvor jorden er veldrænet. Planten er helt vinterhårdfør, men fugtig jord kan den ikke klare.
Der findes en række lavendelblå sorter, der adskiller sig marginalt i farvenuancen. Fx den meget udbredte ‘Hidcote Blue’ og ‘Blue River’. En anderledes lavendel bærer navnet ‘Rosea’, der hentyder til blomsternes farve. ‘Rosea’ har nemlig sart lyserøde blomster men er i øvrigt ligge så hårdfør som de lavendelblå.

Sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas, er en anden lavendelart, der behøver et varmere klima end den almindelige lavendel for at overvintre på friland. Til gengæld har den meget smukke og iøjnefaldende blomster med store, farvede kronblade øverst i akset, der får det til at se ud som om, der sidder små sommerfugle og vipper graciøst på toppen af planten. Du kan få sommerfuglelavendler i et væld af farvekombinationer i de blå, røde, rosa og hvide dele af farvespektret.

Sommerfuglelavendel trives med sol og varme og er mindre følsom overfor udtørring end de fleste sommerblomster. Derfor er sommerfuglelavendel alle tiders krukkeplante, der blomstrer – og dufter – hele sommeren igennem og langt hen på efteråret, uanset om haven er stor eller lille eller blot består af en krukke på altanen.

Af Marianne Bachmann Andersen