fbpx
stedmoder01
Forår Artikel

Sne, kulde og frost – det har ikke skortet på vintervejr dette år. Men uanset hvad, er foråret på vej, og du kan med sindsro begynde at glæde dig til at pynte op med stedmoder i udendørskrukken ved indgangspartiet eller på altanen. Og skulle Kong Vinter få tilbagefald, er der ingen skade sket, for alle stedmodertyper tåler frost

Den klassiske have-stedmoder, Viola x wittrockiana, er en af de allerførste udplantningsplanter og er med sine store, viollignende blomster i rene eller blandede farver en sikker forårsbebuder. Have-stedmoder blomstrer fra marts til juni og trives glimrende i fuld sol i altankasser og krukker.

Jens Christoffersen, der driver gartneriet Landstedet ved Odense, er en af de Viola-producenter i Danmark, der har det bredeste sortiment.

– Vores storblomstrede have-stedmoder hedder ‘Victoriana’, og vi introducerer hvert år 15-20 nye farver inden for den serie. Det er især de klare stærke farver, som er populære, med lilla og pink som topscorere. Derudover findes der også nogle mere specielle typer, som fx den storblomstrede have-stedmoder ‘Frizzle Sizzle’, der kendes på sine frynsede blomsterhoveder, eller typer, hvis farvespil changerer, fortæller Jens Christoffersen.

Revolutionerende viol

Inden for de søde små hornvioler, Viola cornuta, som kendes på sit flor af små, yndige blomster, er der ifølge Jens Christoffersen “en revolutionerende nyhed” på vej.

– I år introducerer vi en helt ny serie ved navn ‘Deltini’. Den udmærker sig ved at være fladvoksende, således at der dannes kæmpe, flade puder, som er særdeles velegnet til krukker.

Farvespektret inden for hornviol omfatter mere end 100 farvenuancer. Men derudover findes der også mere specielle typer. Et eksempel er den storblomstrede hornviol med duft, som kommer på banen lidt senere, men som til gengæld holder længere.

stedmoder04

Violer med duft

Andre Viola-typer er martsviol, Viola odorata, der gror vildt i haver og krat. Den produceres også i Danmark i begrænset mængde og findes i handlen. Blomsterne har en ganske vidunderlig duft, som vil omgærde krukken eller altankassen med ægte forårsstemning.

Violer trives som nævnt fint ved frostgrader under åben himmel. Du kan også plante dem sammen med andre sæsonaktuelle, vinterhårdføre planter. En mulighed er løgplanter eller små, stedsegrønne buske, der også tåler lave temperaturer. På den måde kan du skabe hyggelige minihaver i krukkerne og dermed holde snigpremiere på den kommende havesæson.

Australsk viol

Lidt senere på sæsonen, fra midten af april, kommer den australske viol, Viola hederacea, der er en forholdsvis ny, flerårig prydplante i Europa. Australsk viol tåler temperaturer fra stuetemperatur til under frysepunktet og er derfor meget anvendelig både i boligen og udendørs. Planten visner helt bort i vinterens løb, hvor det er en god idé at dække den til med fx granris. Nye skud og blade viser sig først igen sidst i maj. Afmærk derfor stedet i haven, hvor violen er plantet.

Derfor hedder det “stedmoder”

Stedmoderblomstens nederste kronblade er stedmoderen, som sidder og breder sig på to stole (bægerbladene). På skødet har hun et fad grød med en stor smørklat (den gule plet ved kronbladets grund). Stedmoderens egne børn (de to mellemste kronblade) sidder nær smørret på hver sin stol, mens stedbørnene (de to øverste, mere mørke og tristfarvede kronblade) sidder længst borte og må nøjes med én stol, dvs. et bægerblad, tilsammen.

Af Marianne Bachmann Andersen