fbpx
ranunkel
Vinter Forår Sommer Artikel

Ranunkel har meget smukke og dekorative, fyldte blomster, der består af mange kronblade. Blomsterne, som sidder på en kraftig 10-20 cm høj stilk, findes i en bred vifte af farver i stort set alle nuancer. Bladene er fligede og mørkegrønne.

Ranunkel, der kan købes fra januar til maj, egner sig glimrende til tidlig udplantning i kummer, krukker eller altankasser. Planten trives nemlig bedst ved temperaturer mellem frysepunktet og 15°C. Derfor kan ranunkel placeres udendørs, så snart temperaturen bevæger sig over frysepunktet, men husk at tage planterne ind før der kommer frost. Ranunkel kan eventuelt plantes sammen med stedmoderblomster eller små, stedsegrønne buske, der også tåler de lave temperaturer.

Ranunkel kan også bruges som en buket på rod i boligen. Flere planter sammen i en skål er en farvestrålende, smuk borddekoration i den mørke tid. I boligen holder ranunkel bedst, hvis den placeres lyst i et køligt rum fx soveværelse eller gæsteværelse. Det er vigtigt at vande planten hyppigt, og at den holdes fugtig hele tiden, men planten behøver ikke at blive gødet. Man kan kassere ranunkel efter afblomstring eller den kan udplantes i haven, da det er en knoldvækst.

Ranunkel har en række vilde slægtninge. De kan findes vildtvoksende langs vejkanter og i enge. De vilde arter har ofte enkelte, smørgule blomster.

Af Marianne Bachmann Andersen