fbpx
trae
Sommer Artikel

Et stort træ giver haven personlighed og skaber hvilepunkter for blikket. Tiltrængt skygge på en varm sommerdag er endnu en gevinst. Men træet skal vælges, placeres og plantes med omhu.

Vi kender det fra de åbne vidder. Det gamle træ, der i ensom majestæt forlener landskabet med sin egen personlighed og skaber afveksling og pejlemærker for den vejfarende.
I moderne villakvarterer mangler træerne tit. Desværre. For også her har de deres berettigelse af nøjagtig de samme grunde.

Træer, der med tiden kan blive rigtig store, skal selvfølgelig placeres efter moden overvejelse. Der skal være plads omkring dem, og træet skal hverken lægge ejerens eller naboens have hen i dyb skygge. Omvendt er der vel næppe den haveejer, der ikke har higet efter en skyggefuld plet i haven på en varm sommerdag. De store træer er grønne parasoller, der skaber fine lys- og skyggevirkninger i haverummet hele året. Træerne er dejlige ved løvspring, men deres skulpturelle virkning i haven om vinteren er også meget værd.

Træarterne har forskellig vækstform, der skal tages med i overvejelserne, før træet plantes. Er det et højt slankt træ, eller et bredkronet, lysåbent træ, der passer bedst til haven. Det er en god ide at vælge blandt de træer, der hører naturligt hjemme på vore breddegrader. Ask, lind, eg, bøg, røn, avnbøg, birk, eller navr for eksempel. Dermed får man en garanti for hårdførhed og vækstsikkerhed med i købet.

Træerne fås ofte som klumpplanter. De skal plantes i et hul af samme dybde som rodklumpen. Nettet omkring klumpen løsnes og fjernes oven på klumpen, men bevares derunder for at undgå unødig beskadigelse af rødderne. Det er vigtigt, at træet ikke plantes for dybt. I etableringsfasen behøver rødderne masser af ilt. Plantehullet fyldes op med løs jord, og der etableres eventuelt en jordvold rundt om plantestedet. Det letter vandingen, der skal være grundig i det første år efter plantningen, men kan derefter hurtigt trappes ned, så træets rødder selv starter deres søgen efter vand og dermed breder sig vidt i jorden og grundlægger de kommende mange års vækst.

Af Marianne Bachmann Andersen