fbpx

Lav en plan

 

Snart er det forår

Mailboksens indhold indikerer forår med nyhedsbreve, der gør opmærksom på, at lagrene er fyldt op med nye frø, læggekartofler og fine haveredskaber. Havecentre og planteskoler er lige nu lukket ned pga. Covid-19, men mange butikker tilbyder deres kunder, at de kan handle på website, ringe ordren ind og så selv hente dem i butikken. Alt med overholdelse af de foreskrevne regler.

Når solen titter frem og lysintensiteten stiger, så vækkes iveren for at komme i gang med de indledende øvelser, og der er især én opgave, som du med fordel kan komme i gang med nu.

LAV EN PLAN
 

Er du så heldig at have plads til en køkkenhave, så ved du sikkert også, at der er noget, som hedder sædskifte. Sædskiftet sikrer, at du år efter år kan dyrke i den samme jord uden at blive ramt af jordbårne sygdomme. Et eksempel er kålbrok, som resulterer i nedbrydning af kålplantens rødder med død til følge. Andre grupper af grøntsager kan risikere andre sygedomme, men sørger du for at flytte rundt på dine afgrøder, så er du sikker på succes.

FAMILIER AF GRØNTSAGER

Natskyggefamilien – tomat, kartoffel

Korsblomstrende – savoykål, spidskål, broccoli, rosenkål, grønkål, palmekål

Ærteblomstfamilien – ærter, bønner, valske bønner

Løgfamilien – hvidløg, kepaløg, porrer

Skærmplantefamilien – gulerødder, pastinak, knoldselleri, bladselleri, persille, dild

Græsfamilien – sukkermajs

Græskarfamilien – agurker, græskar, squash

Amarantfamilien – spinat, rødbede og bladbede

Afgrøder i samme familie må ikke dyrkes samme sted år efter år. Har du haft kartofler et bestemt sted i køkkenhaven, må du ikke året efter plante tomater. På samme måde bør du ikke plante/så bønner, hvor du sidste år havde ærter.

Det optimale antal år, der skal gå før du kan dyrke samme afgrøde på samme tid er 8 år. Det er ikke altid muligt, men stil efter, at der går så mange år som muligt.