fbpx

Efterårslyng – for bierne skyld

 

At være med til at skabe liv i haven er vi mange, der gerne vil bidrage til

En af årstidens allerdejligste og mest nyttige blomstrende planter, der gør en hel masse godt for bl.a. bierne, er efterårslyng – Calluna. 
På billedet er krukker plantet til foran indgangen og er med til at understrege årstidens gyldne farver og lyset, der langsomt, men sikkert, går lidt mere på hæld. Dejligt at mødes af, når man kommer hjem fra arbejde og skole og skønt at kunne byde gæster velkommen med.

PLANT ET BED
Det er oplagt at plante lyng ud i haven, så de år efter år kan bidrage til haven og havens insekter.
For at få fuld succes, skal du plante så bedet står i fuld sol og med god luftcirkulation. Lyng vokser naturligt på åbne engområder og har brug for at tørre godt op. Plantes de med tæt plantedække, så vil de være i risiko for at gå til.

Alle lyng kræver en luftholdig og porøs jord. Jorden skal være sur, så du skal tilføre surbundsjord, når du anlægger bedet.

Plant 4 – 6 planter pr. kvm.

BESKÆRING
Med årene vil lyngplanterne blive ranglede og åbne i deres grenbygning. Hvis du klipper planterne nænsomt én gang om året, vil planterne fortsat have en fin og kompakt vækstform. Dette gøres enkelt og simpelt. Klip toppen med de visne blomster af, når der ikke længere er blomstring. Vårlyng klippes i maj, sommerlyng i august/september og efterårslyng i december eller i marts.

BIER OG BLOMSTER
Vi har alle hørt, hvor slemt det står til med insekternes nedadgående biodiversitet og det rammer også bierne. Lyng er vigtige planter, når bierne skal reddes. De tidlige blomster i vårlyng og de sene blomster i efterårslyngen er med til at dække behovet for nektar i nogle af de måneder, hvor der ikke er så mange blomster.

 
FAKTA
Der er beskrevet omkring 20.000 forskellige biarter på verdensplan, heraf har vi 292 forskellige biarter i Danmark hvoraf de 29 arter er humlebier.