fbpx

Haverne grønnes

Regnvejr fik hele landet, men mængden af nedbør er meget varierende fra sted til sted.

Vi er mange, der har sukket efter regn i uger, ja måneder, så nu ser det ud til, at der er kommet hul på “tørke-bylden” og det lidt mere ustabile vejr og knapt så høje temperaturer giver havens mange planter ro til at komme sig.

Ikke alle har opgivet at vande
Når talen falder på det usædvanlige vejr, og de konsekvenser en lang nedbørsfattig periode har, så ryster mange på hovedet og ser lidt opgivende ud. Mange har opgivet at vande, mens mange andre har vandet dele af haven. Når man indimellem vander rigeligt, så opretholder jorden sin struktur og er dermed klar til at modtage en kraftig regnbyge. Er jorden fyldt med sprækker som i en ørken, vil et regnskyl ofte løbe i en helt anden retning og dermed får vi en uensartet vanding.

Brug Pippi Langstrømpemetoden
Det sidste døgns regnvejr vil i nogle egne blive fulgt op af lidt mere regn de næste dage, og det er en god nyhed, for nu er jordens overflade blevet blødt op og er modtagelig. I min have har vi fået 8 – 10 mm regn, og det går ca. 5 – 6 cm ned i jorden, når man sætter en spade i. Længere nede er der tørt, og her har mange af planterne også rødder, som søger desperat efter vand. Det er derfor ikke nogen helt skør idé, som Pippi Langstrømpe introducerede, da hun iførte sig sydvest og regntøj, fyldte vandkanden og vandede havens planter i regnvejr. Der skal nemlig meget, meget mere regn til, for at ophæve de tørkelignende tilstande.

Sådan kan du også hjælpe med at få din have grønnere…

  • Riv visne blade/grene væk fra græsplænen
  • Lug ukrudtet i plænen, køkkenhaven og i havens bede
  • Saml nedfaldsfrugten sammen og kør den væk fra græsset og bedene
  • Klip de visne staudetoppe ned
  • Stil krukkerne i skygge
TIPS
Har du en gammel spand, som du nænner at lave små huller i, så er det smart at fylde den med vand og placere den ved et tørkeramt træ eller større busk. Vandet vil langsomt sive ned i jorden og gøre gavn langt nede i rodsystemet.

Hawaii i haven

Tankerne kan let ledes hen på de farvestrålende blomsterkranse på pigernes hoveder på Hawaii, og måske er have hawaiibusk et meget bedre navn, end det officielle navn: syrisk rose. Faktum er, at både potteplanten hawaiiblomst og syrisk rose er samme slægt, og i modsætning til potteplanten, så klarer syrisk rose sig hele året i haven.

Når sensommerhaven skal boostes med flotte blomster, så er syrisk rose et godt bud på en busk, som godt kan få feststemningen op. De 1 – 2 m høje buske, der er oprette og slanke i deres vækstform, gør sig godt på en lun, solrig og læfyldt plads i haven eller ved terrassen.

Vidste du at…
Det latinske navn for syrisk rose er Hibiscus syriacus, og trods navnet kommer planten egentlig fra Indien og Kina? Den lidt eksotisk udseende plante hører blandt de planter i haven, som får os til at standse op og sige ”wauw”. De smukke tragtformede blomster er relativt store og står utrolig flot sammen med plantens mørkegrønne blade. Planterne er flittige til at danne blomsterknopper, som løbende udfolder sig fra august og 1½ – 2 måneder frem.
Der findes et væld af sorter. Nogle har enkle og åbne blomster, mens andre er mere fyldte i blomsten. Farverne er mange; hvid, sart rosa, rosa, røde, violette og blå.
Syrisk rose er en sund plante, som sjældent får frostskader, når den er godt etableret i haven.

Sådan gør du

Plantning i veldrænet jord, der meget gerne må iblandes spagnum ved plantningen. Du kan plante forår, sommer og efterår.
Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder. Syrisk rose er relativt tørketålende.
Pasning med gødskning hvert forår – gerne fordelt på to gange, da det er en langsom starter. Hvis der er visne grene efter en hård vinter, skal de beskæres – ellers ingen beskæring. Dæk nye og unge planter med granris de første år