fbpx

Det blå vægtæppe

Blåregn 595x595

Her er planten beskåret så kraftigt, at den danner en fin søjle mellem husets vinduer

Der er ingen tvivl om, at blåregn hører blandt nogle af havens hurtigstvoksende planter. Det betyder nu ikke, at det bliver en stor mængde blade og grene, for blåregn kvitterer med et overdådigt tæppe af blå ærteblomster samlet i store klaser.

Hele vinteren står de nøgne grene uden ret meget tegn på livskraft. Blåregn har temmelig kraftige grene, som slynger sig dramatisk om hinanden eller det espalier, de er plantet op ad. Når tiden er inde i slutningen af april eller starten af maj, så sker der en helt vild transformation.

Samtidig med løvspring udfolder de mest overdådige blomsterklaser deres knopper og bliver til et brus af blåviolette blomster, der hænger ned fra planten. Langsomt, men sikkert, starter planten sin mission om at brede sig – og om at danne endnu flere blomster mange år frem.

Vidste du at…

En enkelt plante faktisk kan nå en længde eller højde på 10 – 15 m? Har du plads på en husmur eller en pergola, kan du forme en enkelt plante, så dens grene når rigtig langt. Blåregn er en utrolig hårdfør og robust slyngplante, og hovedsæsonen er selvfølgelig i maj og juni måned, når den blomstrer.

Der findes overordnet to forskellige arter af blåregn. Almindelig blåregn, Wisteria sinensis, der slynger sine grene mod højre, og japansk blåregn, Wisteria floribunda, der slynger mod venstre. Det er de japanske blåregn, der får de længste klaser, som kan nå at blive 40 cm lange!

Blomsterne har en svag duft, og du kan få blåregn med blåviolette, rosa eller hvide blomster.

Sådan gør du

Plantning i næringsrig jord – bland gerne havejorden med lidt spagnum, når du planter. Sol og varme fremmer blomstringen. Du kan plante hele året, når blot jorden ikke er frossen.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.

Pasning går, udover forårsgødskning, ud på at beskære. I august klippes de lange skud tilbage til 10 – 15 cm, så dannes de nye blomster her. Vinterbeskæring er udtynding af de kraftigste og ældste grene – det er også med til at fremme blomstringen.