fbpx

Sådan lykkes du med tomater og agurker i drivhuset

Der er stor efterspørgsel på tomat-, agurke- og peberplanter i disse dage. Nu skal drivhuset plantes til med unge grønne planter fra de danske gartnerier. Det er nemlig der, havecentrene får deres planter fra. Flotte ensartede og stabile planter, der nok skal give masser af grøntsager, når de har vokset sig store i dit drivhus.

DRIVHUS
Der er mange forskellige former for drivhuse. De fleste er af glas og fås i mange størrelser. Andre drivhuse består af plast. Årsagen til at vi dyrker planterne inde er, at de er ekstra varmekrævende. Især tomater og agurkeplanter fungerer bedst, hvis det er godt varmt. Dog er der flere tomatsorter, som sagtens kan vokse på en lun sydvendt vokseplads uden at være beskyttet af glas.

PLANTNING
Den nemmeste del af processen er at vælge og købe planterne. Men de kan ikke indfri drømmen om nyhøstede velsmagende tomater i store antal, hvis de fortsat står i den lille potte. Der skal bedre forhold til, for at få det til at lykkes.
Plantens rodnet skal have lov til at udvikle sig, så det kan forsyne den høje top med de mange klaser af tomater. Derfor skal planterne plantes ud.

FLERE MULIGHEDER

  • I drivhusets bund med frisk jord, vil planterne nemt kunne trives. Denne løsning kræver jævnlig vanding
  • I selvvandingskasser, hvor du placerer en plantesæk på toppen, skærer hul i posens top og planter. Husk at lave hul i bunden af poserne, så jorden får kontakt med vandet i kassen. Denne metode sørger for automatisk vanding af dine planter 1 – 2 uger, inden kasserne behøver opfyldning
  • I en stor krukke er det bestemt også muligt at dyrke grøntsager. Jo større krukken er, jo mere vand kan den indeholde, og det er bestemmende for, hvor ofte du skal vande
GØDNING
For at sikre sunde og voksedygtige planter, skal der gødning til. Da planterne vokser meget kraftigt, er det et signal om, at de også bruger meget gødning. Gødningens sammensætning har også betydning for, hvor stærke planterne bliver, så vælg en gødning, der passer til dine planter.

Dyrker du i jorden i bunden af dit drivhus kan du enten strø gødning ud på jorden eller fylde flydende gødning i vandet, du vander med.
Dyrker du i selvvandingskasser, så skal du dosere gødning hver gang du fylder kassen op med vand.
Dyrker du i en stor krukke, så kan du enten iblande gødningen i vandingsvandet, strø gødning på jorden eller anvende gødningsbolcher, som iblandes når du planter.

Dit lokale havecenter har et bredt udvalg af gødninger til grøntsager i drivhus.

Sommerkrukkerne plantes til

Ovenpå flere dejlige dage, hvor vi alle har fået sol på næsen, så skal krukkerne på terrassen og ved indgangspartiet plantes til med skønne sommerblomster

MANGE AT VÆLGE MELLEM
Der er rigtig mange, som hvert år fejrer sommerens komme med at plante sommerblomster. De fleste plantes i krukker og altankasser, men der plantes faktisk også mange direkte ned i blomsterbedene. En af de mest kendte sommerblomster er pelargonier – især den sart rosa sort ‘Dronning Ingrid’. Bladenes udseende og duft vækker mange minder, og så blomstrer den stabilt hele sommeren igennem.
Lige nu er havecentrene fyldt op med alskens sommerblomster. Der er selvfølgelig de traditionelle, men du finder også nye sorter, farver og sågar planter, som du kan blive inspireret af og måske ønsker at lære lidt bedre at kende.

Udover inspiration, så kan du få gode råd til, hvordan planterne trives og udvikler sig bedst, når du køber dine planter i faghandlen.

www.haveglæder.dk
På vores hjemmeside findes flere artikler om emnet:

Tilplantning af krukker

Pelargonie

Hortensia i krukker

Tillykke til Rasmus og Mathias

Foto: Lotta Lemche

Så skete det – vinderne af KAMP TIL HÆKKEN er fundet, og de to unge mænd med den Moderne Prydhave kan nu kalde sig vindere.

Måneder med travlhed og hårdt arbejde er ovre, og de kan bekræfte hinanden i, at det lykkedes at få designet, bygget og plantet det 300 kvm. store areal til. De fem udfordringer er løst og mesterværket nåede de også at lave indenfor budgettes ramme. Den Moderne Prydhave vandt to af de fem udfordringer, hvilket gav haven 2 x 10.000 kr. ekstra til at indrette for.

IKKE KUN EN KONKURRENCE
Kamp til Hækken har for de otte deltagere ikke kun været en konkurrence, der blev optaget på TV. Kamp til Hækken har både handlet om samarbejdet hos de fire par internt, men også sammenholdet mellem de fire havers par. Som vi har set i programmerne, så er det at anlægge have ikke et projekt, man helt kan gøre alene. Nogle arbejdsprocesser kræver hjælp fra naboer og gode venner.
Haven kan altså med rette være det sted, hvor nye bånd kan knyttes og livslange relationer opstår. At man kan opnå så stor haveglæde ved at anlægge sin have, er i den grad noget, som vi på Haveglæder kan støtte op om, så uanset hvem der vandt konkurrencen, så siger vi alle medvirkende i programmerne tusinde tak for deres indsats.

Tak til Lilli og Katrine for at give os et andet syn på, hvad natur og have kan gøre for at skabe liv.

Tak til Jonna og Nickolas for et unikt stykke anlægsarbejde med sten, skulpturelle planter, stemninger og romantik i den japanske have.

Tak til Tina og Michael for deres kæmpearbejde med at lave familiehave med mange nye idéer til indretning af hyggelige kroge.

Tak til Mathias og Rasmus for at gøre op med den traditionelle prydhave og for at vise, hvad “less is more” kan gøre ved en have.

Tak til Anne og Tom for at følge og hjælpe de fire par med at komme i mål, og tak til værten Felix Smith for at binde det hele så fint sammen.