fbpx

Maj måned starter mildt

Forårshaven er i fulde omdrejninger

To omgange med sommerlige temperaturer booster havens træer, buske, roser og stauder. Nu er både eg og ask også sprunget ud, så mangler vi næsten ikke mere. Alle dagens måltider og kaffepauser kan sagtens ske på terrassen – det er vigtigt at sætte pris på alle havens glæder.

Selv om meterologerne melder om lidt lavere temperaturer i Kristi Himmelfartsdagene, så er det stadig en fryd at være i haven med alle dens prægtige blomster og blade. Hver eneste dag sket der noget nyt. Blomsterne fra kirsebærtræerne falder som hvid sne, mens de første rododendron for alvor folder deres blomster ud.

To do liste
Der er mange ting, som skal passes i maj måneds have. Det er en god idé at lave en huskeliste – dels for at tage noget af presset/stressen af, men også for at huske det hele.

SÅDAN SER MIN TO DO LISTE UD:
– plante ny bøgehæk
– plante koreakornel i bedet, hvor der er blevet plads efter vinteroprydningen
– plante flere bunddækkende planter, så jeg ikke skal bruge så meget tid på at luge
– tømme krukkerne med prydløg. De blomstrer ikke længere, og der er plads i bedet under træerne
– købe tomat-, agurke-, aubergin- og peberplanter
– forberede selvvandingskasser i drivhuset
– daglig vanding af de forspirede planter i drivhuset
– hyppe kartoflerne, når de er store nok
– fylde ekstra jord i pot in pot kartoffelspandene
– stikke mælkebøtter
– jagte skvalderkål i mine blomsterbede
– luge gårdspladsen, så ukrudtsplanterne ikke når at sprede nye frø
– luge staudebedene, inden planterne lukker helt af og den bare jord er dækket
– luge i bærhaven, så der er pænt og rent
– luge hækken for især frøsåede træer som ask, lind og ahorn
– høste ramsløg, som er begyndt og blomstre og derfor har talte dage
– fjerne krukkerne fra rabarberplanterne og høste de fine sprøde stængler
– klippe græs 1 – 2 gange om ugen
– så køkkenhaven til
HUSKE MORS DAG PÅ SØNDAG

VANDING
Maj måned er også en måned, som ofte er nedbørsfattig. Alle planter, som først er plantet i dette forår skal derfor vandes, så de kommer godt på vej. Krukkerne skal vandes 2 – 3 gange om ugen og i drivhuset skal der vandes dagligt. Den nyplantede hæk vandes både godt og vandsparende ved brug af siveslange. Spørg din gartner i dit lokale havecenter – der vil du få udførlig vejledning i at installere sivevanding i haven.

Kan man plante hæk nu?

Ude på planteskolen har de lagt alle barrodsplanter på køl. Planterne blev taget op, inden de for alvor sprang ud, så de befinder sig i en slags hvile. Derfor er det stadig muligt at plante hæk, og der er flere fordele ved at plante den netop nu.

JORDEN
Jordens temperatur er så høj, at alle planter har skruet helt op for vækstgearet. Alle rodspidser er i aktion og finder vand og gødning i jorden, de vokser i. Forårsjorden er også forholdsvis våd de fleste steder. En lun og fugtig jord er et godt udgangspunkt for at få nyplantede planter i gang med at vokse.

RART AT PLANTE I GODT VEJR
Selv om vi ved, at plantningen er mest sikker, når den sker om efteråret, så er det nu en gang sjovere at gå i shorts og plante, end at trække i regntøjet på en tung og våd efterårsdag. Jorden er også knapt så tung og svær at grave i, når vejret er godt.

MERE ENERGI
Dertil kommer, at energien og lysten til at få lavet større projekter i haven simpelthen er større om foråret, end den er om efteråret. Vinteren igennem har vi opsparet en masse energi, som kan komme haven til gode lige nu.

RESULTATET
Når man planter hæk i foråret, så ser man næsten med det samme, hvor flot den springer ud og vokser til. Den glæde har man ikke på samme måde, når man planter om efteråret. For at resultatet skal blive en succes, så er det dog særdeles vigtigt at passe den nyplantede hæk med vand. Læg derfor en siveslange ud i hækken – det er nemt at sætte haveslangen til. Denne form for vanding er besparende, for vandet lander kun der, hvor der er brug for det.

BARKFLIS

Mange afslutter hækplantningen med at dække af med flis. Det vil jeg aldrig gøre. Dels fordi flis dækker for den jord, som jeg skal holde øje med ikke bliver for tør, men også fordi flis vil bruge både vand og næring i den nedbrydning, som uvilkårlig sættes i gang.
HVIS du ikke vil undvære flis i bunden af din nyplantede hæk, så bør du have faste vandingsintervaller med udlagt siveslange, give ekstra gødning, og så må du for alt i verden kun anvende BARK flis.

Sidste afsnit af Kamp til Hækken

Nu skal det vise sig, hvem der løber af med sejren i den store finale. Se med på TV 2 i aften kl. 20.00

Så fik Den japanske Have endelig oprejsning med deres afslapningsområde. Med lidt ekstra på kontoen træder de ind i havens slutfase og presset øges.

Nu er der for alvor nerver på hos alle fire par, som selvfølgelig gerne vil stå som vinder af Kamp til Hækken. Deres evner til at indrette, bygge og præsentere deres haver på 300 kvm. er efter en lang sommer endelig ved at være ved enden. De er alle trætte, slidte og spændte.

Du kan se med, når sæsonens sidste udsendelse vises mandag d. 7. maj kl. 20.00 på TV 2.

I Familiehaven fuldendes haven med et samlingsområde, hvor hele familien kan samles og hygge sig. Et pænt stort stykke skal faktisk indrettes, så de får travlt.

Hos Lilli og Katrine i Naturhaven tænkes der stort. De vil nemlig binde haven sammen med et kæmpestort insekthotel, som skal indrettes, så det også er pænt. Måske får de brug for hjælp?

Nickolas og Jonna skal anlægge et japansk meditationsområde med hvide granitskærver, der skal rives med en speciel rive. De sidste plantninger bliver også udført, og parret glæder sig til at få besøg af havejuryen.

Drengene i Den moderne prydhave ved godt at mesterstykket kan være afgørende for at kunne vinde. Igen skal de finde pensler og sort maling frem, for nu skal der bygges pergola.

Dommerne Tom og Anne vil nu bedømme haverne som en helhed i den sidste havevandring. Inden afgørelsen vil en masse haveinteresserede komme forbi, og de har også en stemme, når vinderen skal findes.