fbpx

Maj måneds plante

Træ med tulipanlignende blomster

Det ægte tulipantræs latinske navn er Liriodendron, og det er en nær slægtning til Magnolia, som mange forbinder med navnet tulipantræ. Upåagtet navneforvirringen, så er blomsterne på magnolie utroligt smukke og bidrager til nogle af forårets smukkeste øjeblikke.

Magnolie tilføjer haven noget helt specielt, når den står tildækket af store flotte blomster, inden bladene springer ud. Magnolie er et lille træ eller en busk, som heldigvis har vundet mange haveejeres hjerter, og der findes utroligt flotte store eksemplarer både i private haver, men også i det offentlige rum.

Vidste du at…
Afskårne grene af magnolie sagtens kan drives i en varm stue, så du kan tage forskud på de smukke blomster – hvis du altså nænner at klippe i din plante? De elegante og store overdådige blomster indtager scenen både i en stor vase og ude i haven.
Der findes rigtig mange forskellige sorter af magnolie, der både kan fås med hvide, lys rosa, rosa, mørk rosa, gule og næsten sorte blomster. Nogle har de traditionelle tulipanformede blomster, andre har åkandeformede blomster, og så er der hele repertoiret med de stjerneformede magnolieblomster.
Bestøves blomsterne, dannes der fine frøstande i flotte rødlige farver.
Magnolie er stærke og robuste planter, som bliver en succes, hvis du sørger for at plante dem i en god størrelse. Mange af sorterne bliver nemt 4 – 5 m høje og 2 – 3 m brede.

Sådan gør du

Plantning i almindelig havejord iblandet en god kvalitetsspagnum. Magnolie trives fint i surbundsbedet, men surbundsjord med lav pH er ikke en forudsætning for en god vækst. Du kan plante hele året, når blot jorden ikke er frossen.
Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.
Pasning er forholdsvis nem. Gød hvert forår og beskær i det tidlige forår, hvis den fylder for meget. HUSK at gemme grenene til at drive blomster frem i stuen.

Forårets blomstrende træer

Der er fuldt blus på de mange træer, der netop nu står med de fineste blomster. Billedet er fra Brooklyn Botanical Garden, hvor de flotte magnolietræer tiltrækker rigtig mange mennesker.

Flere skønheder
Forårets store hit er magnolietræerne, der lyser op i haverne med pragtfulde store blomster i stjerne- eller tulipanlignende blomster. Enten er de hvide, svagt rosa, rosa eller mørkerøde. Vidste du, at der også findes gule magnolia? De svagt gule blomster er faktisk ret flotte, så måske er det en idé at besøge dit havecenter for ekstra inspiration til flere magnolietræer i haven?

Prydkirsebær
De findes i et væld af sorter, hvor blomsterne enten er enkle eller dobbelte – hvide eller i rosa nuancer. Berømte steder som Bispebjerg Bakkes Kirkegård tiltrækker mange, som elsker synet af de smukke rosa træer, der helt bestemt hører til blandt havens yndlinge.

Har du ikke plads til de store træer, så findes der sorter podet på stammer med runde kroner, der findes søjleformede sorter, og sorter, der blot er en busk, som du nemt kan beskære i din have. Du kan læse om nogle af de mange sorter i denne artikel. på www.haveglæder.dk og er skrevet tilbage i 2014, hvor forårets vejr vist også drillede…

Vejledning i netop det japanske prydkirsebærtræ, som passer til din have, finder du selvfølgelig i dit lokale havecenter.

Bærmispler
Hvide skyer af små blomster flankeret af mørkviolette blade. Bærmispel er enten et lille træ eller en flergrenet busk. Det er fuldt hårdføre planter, som også om efteråret pryder med flotte høstfarver.

Blodblommer
Ser du et mørkløvet træ med de yndigste rosafarvede blomster, så er der tale om en blodblomme. Et fantastisk træ eller lille busk, som resten af året står med flotte mørke blade.

Næstsidste afsnit af Kamp til Hækken

Endelig er det blevet tid til at slappe lidt af – eller er det? Se med på TV 2 i aften kl. 20.00

Endelig fik naturpigerne Lilli og Katrine medvind og vandt sidste uges udfordring med aktivitetsområdet. De to flittige piger havde indrettet en lille skov, hvor man har mulighed for at nørde med insekter med lup og i glas.

Nu er det den femte udfordring, som de fire par har travlt med at få til at lykkes. Havens næstsidste udfordring handler om afslapningsområdet, som jo er ganske vigtigt i alle haver.

Du kan se med, når aftenens udsendelse vises mandag d. 30. kl. 20.00 på TV 2.

I Familiehaven er det blevet tid til at de voksne bliver forkælet. Tina og Michael har store planer om at indrette et helt hjørne, hvor der er fokus på forældertid.

Hos Lilli og Katrine fra Naturhaven er det endelig blevet tid til at etablere den lille sø, som de i første program gravede ud til, men først skal der vist lige luges…

Nickolas og Jonna har endnu ikke fået oprejsning med en ugesejr, så nu er de kampklædte og giver deres yderste for at gøre dommerne så tilpasse, at de kan se idéen i ventebænken, som er den japanske haves afslapningsområde.

Drengene i Den moderne prydhave fortsætter med at dekorere med blomster og planter, og deres afslapningsområde skal bestå af et skovlignende område med hængekøjer og bålsted.