fbpx

Klip stauderne ned

Nu skulle frosten være væk – i hvertfald melder meteorologerne ikke om negative temperaturer så langt øjet nu rækker. Fuldmånen er på retur, så der er store chancer for lidt lunere vejr.

Det kan man også nemt aflæse i bunden af staudebedet, hvor der er fart på de første spæde skud. Det er ikke alle stauder, der er lige tidligt på den, men både pæoner, akelejer, jakobsstige, hosta og sankthansurt er ret tydelige at finde.

Det betyder også, at det er på høje tid at få klippet stauderne ned. Nogle af dem står stadig med visne oprette stængler – hos andre typer ligger toppen fladt henad jorden. Noget af det visne top kan sagtens trækkes af, mens andet skal hjælpes på vej med en saks.

Dagliljer er også meget tidlige – måske har de stået med nye skud gemt under sneen i et stykke tid. Nu står de med lysegrønne spidse blade og venter på lidt mere varme.

Hosta dukker op flere steder med sylespidse skud af blade, der er rullet stramt sammen. Her er toppen nærmest gået i opløsning, og det er ganske lidt, der skal fjernes.

Prydgræsserne skal også klippes ned lige nu. Lad gerne 15 – 20 cm stå tilbage, for allerede nu er der nye friske skud på vej.

TIPS

  • Værktøjet skal være i orden. Sørg for at din saks er smurt og nysleben
  • Brug kun en smal rive, så du ikke ødelægger for meget
  • Kør affald fra staudebedet på komposten – det omsættes nemt og hurtigt
  • Lug det ukrudt, du støder på. Det er ofte græs, som står grønt hele vinteren og nu er i gang med at vokse videre

Grøntsagen der ville være en frugt

Rabarber er én af de første grøntsager, som vi kan høste – læs her hvordan du kan fremme processen

I den botaniske verden er rabarber en grøntsag, men når vi anvender de velsmagende bladstilke, betragter vi den som en frugt.
Der findes mange sorter af rabarber og heriblandt nogle tidlige sorter, som er særdeles velegnede til drivning. Drivningen kan foregå i drivklokker eller i lystætte krukker. Drivning af rabarber er en god måde at forlænge sæsonen på. Du kan få flere oplysninger om sorter og smage i dit havecenter.

Du kan trække de første bladstilke allerede efter første plantesæson. Husk altid at trække – ikke klippe stilkene af; men gør det forsigtigt, så hjerteskuddet ikke tager skade. Lad altid 1/3 af planten stå tilbage.

Du kan få sorter, der ikke er afhængige af daglængden og som du kan høste både forår og efterår. Spørg din gartner vedrørende de nye efterårssorter.

Rabarber er MÅNEDENS PLANTE i april, og du kan læser mere her

Kamp til Hækken

Så du med, da TV 2 i går sendte det nye haveprogram “Kamp til Hækken” for første gang?

På en bar mark ved Egeskov Slot var fire jordlodder klar til at blive indtaget af de fire par, som har hver deres bud på en have. I første udsendelse skulle de fire par vise, hvordan deres indgangsparti skulle se ud, og så skulle de lave en overordnet haveplan, hvor et helt nyt drivhus også blev opsat.

Allerede nu kan du se anden udsendelse på TV 2 Play. Her lyder udfordringen på at lave udekøkken og tilhørende urtehave.

Parrene benytter sig af bigbags med perlesten, højbedsmuld, plantejord og andre grusmaterialer. Bigbags er en rationel måde at komme i gang med større projekter i haven, og du kan snakke med din gartner i dit havecenter, så du også slipper for at slæbe sækkevis af jordprodukter til dit næste haveprojekt. Bigbags leveres nemlig direkte til din matrikel 🙂