fbpx

Fire spændende haver

Når TV 2 og TV 2 Play på mandag d. 2. april sender det helt nye haveprogram “Kamp til Hækken”, så skal du møde disse fire par og deres første tilløb til hver deres have. I seks programmer skal vi følge deres “Kamp til Hækken” og se, hvem der løber med sejren og præmien på 200.000 kr.

HUSK AT SE MED KL. 20.00

JAPANSK HAVE MED ROMANTISK TOUCH
Ægteparret Jonna og Nickolas har store ambitioner med deres japanske have. På Egeskov Slot skal de nemlig vise os alle, at det at anlægge en japansk have måske kræver lidt armkræfter, men at haven bagefter vil være meget overskuelig at passe. Her er der nemlig ikke en græsplæne, som skal slås hver uge, og bedene er “færdige” med det samme og skal ikke klippes ned og beskæres.
Det bliver spændende at følge parrets mange ambtioner om haven, som også skal indeholde blomster, hvilket er lidt usædvanligt for en japansk have.
NATURHAVEN
Veninderne Lilli og Katrine har et budskab. De ønsker at demonstrere, hvordan en have sagtens kan være rar at være i – også selvom den ser rodet ud. Der er tale om en mindre haverevolution, for den kantklippede græsplæne hører ikke hjemme i de to veninders naturhave. Hvordan får de to uddannede biologer mon anlagt en have, hvor de har ekstra stort fokus på naturen og især dyrelivet?
DEN MODERNE PRYDHAVE
Når Rasmus og Mathias’ have står klar om fire måneder, så skal der inviteres til fest og leg. Det unge kærestepar har kastet sig ud i en opgave om at skabe en have, hvor der på magiske vis er en stemning, som gæsterne vil blive fortryllet af. De vil vise, at man kan anlægge en blomsterhave med flerårige planter, så den ikke skal plantes til fra ny hvert år.
FAMILIEHAVE
Hos Tina, Michael og deres fireårige søn Noah, skal der være fokus på børn i haven, men også levnes plads til, at de voksne synes, at det er dejligt at opholde sig i haven. De er næsten helt nybegyndere hvad have angår, men når det kommer til arbejdsfordelingen, så er de anderledes sikre på hånden. Tina og Michaels familiehave skal være det uderum, som de holder så meget af at være i.

Tips til forspiring

Nu kan det snart ikke udsættes længere. Vi skal have åbnet frøposerne og i gang med at få en ny generation af små havespirer frem i lyset.

TEMPERATUR OG SPIRETID
Temperaturen har stor indflydelse på, om frø kan spire. Har frøet først brudt dvalen og begynder at vokse, så vil temperaturen have indflydelse på, hvor hurtigt planten vokser. Man kan faktisk godt få et fint resultat af at sætte spiringen i gang ved relativt høj temperatur (> 20 grader C) og så derefter flytte de små spirer til en lavere temperatur (>10 grader C) og få flotte planter, der ikke bliver for ranglede – det vil blot tage lidt længere tid at få en færdig plante.

LYS
Følges mængden af lys og høj temperatur ikke ad, så vil planterne strække sig. Vi har ofte den udfordring, at vindueskarmen ikke formår at tildele vores små spirer nok lys til, at de små planter bliver kompakte og robuste nok. Kan du derfor finde det punkt, hvor der er nok lys og varme, så bliver dine forspirede planter allerbedst.

DET SKAL DU BRUGE TIL FORSPIRING

  • Såjord i en god kvalitet. Andre typer jord har for højt et indhold af gødning, så dine nye spirer risikerer at dø
  • Frø – gerne fra dit havecenter, som har et stort og bredt sortiment
  • Potter, spirekasser og andre beholdere, der kan indeholde jord og vand
  • Skilte, så du kan holde styr på, hvad du har sået
  • Vand til at afslutte såningen, så jord og frø har god kontakt
HUSK AT AFHÆRDE
Når planterne er ved at være klar til at komme ud i dit drivhus eller ud i din krukke, have eller i køkkenhaven, så skal de igennem en afhærdning først. De har jo stået fuldt beskyttet og nu skal de ud i direkte sollys og vind.
Jeg har gode erfaringer med at afhærde mine små forspirede planter i skyggen af min bøgehæk, hvor de også står så meget i læ, at bladene ikke bliver ødelagt.

Varm jorden op

Det lange kolde forår har påvirket jordens temperatur så meget, at det kan blive nødvendigt at varme den op

Det lyder måske helt skørt, for hvordan kan man lige varme sin jord op?
Vi har flere lyse timer, end mørke. Solens stråler har en meget stor magt, så det er faktisk muligt at varme jorden op, så vores nylagte kartofler, løg og frø får en langt bedre start.

På billedet ser du, hvordan klokker hurtigt får gang i rabarberplanterne og ret effektivt fremmer tilvæksten – rabarberkagen behøver ikke længere vente på sig. Du kan hente op mod 3 ugers tilvækst, hvis du allerede nu sætter klokker på rabarberplanterne.

Øverst til højre viser jeg dig min køkkenhave, hvor vi har lagt et stykke plastik ud og fæstnet det med lange brædder, så det ikke blæser af. Når klar plast modtager solens stråler, så varmes jorden ret effektivt op. Plasten holder på varmen. Et par uger med dette dække giver nok varme til, at mine fremspirede kartofler kan lægges. Plasten lægges over igen og først, når de nye kartoffelplanter bryder frem, bliver den fjernet igen.