fbpx

Lys i tågen

Dagens længde er øget med 4 timer og 39 minutter, men når tågen lægger sig som en tung dyne over hele landet, er der ikke så megen glæde over dagens øgede timeantal. Den høje luftfugtighed er med til at give det hele et efterårsagtigt udseende. På den positive skala, er det nu endelig blevet så meget tøvejr, at sne og is for alvor er ved at forsvinde. Jorden er næsten tøet, og det giver masser af liv i forårsløghaven.

Påskeliljer – pinseliljer, Narcissus pöeticus

Der findes et væld af spændende sorter i hele Narcissus-slægten. Små spinkle botaniske sorter klæder stenbedet eller det tilplantede granittrug og på græsengen kan pinseliljerne blomstrer ”vildt”. Store fyldte forårskrukker med ensfarvede gule påskeliljer, der senere kan plantes ud i havens bede, kan man altid finde plads til. Alle sammen er det nemme planter, der vokser i almindelig havejord og sagtens kan stå samme sted i op mod 25 år, inden de bør deles.
Find flotte potter i dit havecenter og husk at lægge løg til efteråret.

Latinsk navn Højde Blomstringstid Farve
N. jonquilla – krone/trompet 15-40 cm Maj Ofte tofarvede:
Hvide, citrongule, gule, creme, gul, orange, pink
N. x incomparabilis – krone/bikrone 50-60 cm Marts-april Ofte tofarvede:
gule, hvide, orange, creme, grønlig
N. pseudonarcissus – lang trompet 20-35 cm April-maj Mange navnesorter i én eller to farver:
Gul, lysegul, hvid, orange, lyserød, pink
N. poëticus – pinselilje 40-45 cm Midt maj Duftende blomster, der ofte er hvide og hos nogle sorter har en orange eller gul midte. ’Plenus’ har fyldte blomster.
Krokus, Crocus

Tidlig blomstring allerede fra februar og så holder de ofte deres farverige blomster til starten af april måned. Krokusplantens rod er knolde og de vokser langt ned i jorden. De kaster deres frø, men det tager mindst fire år, inden en ny plante er klar til blomstring. I naturen vokser krokus i bjergrige egne, i krat og mellem sten. Sæt krokus under træer, i græsplænen, rosenbedet eller staudebedet, hvor stauderne visner helt ned om vinteren. Krokus lægges også om efteråret, men gartneren har lavet potter med løg klar til dig allerede her i foråret.

Perlehyacint, Muscari

Løg lægges om efteråret, men kan købes i potter om foråret. Brug dem i sammenplantninger eller i en potteskjuler inde, og plant dem så bagefter ud i bedet med buske, og nyd de smukke blå og hvide blomster i det tidlige forår. Løget deler sig og efter nogle år er klyngen så tæt, at blomstringen mindskes. Grav klyngen op og del den i mindre klynger, så blomstrer de flittigt igen.

Vibeæg, Fritillaria melagris
Vibeæg har fået sit navn pga. blomstens ternede mønster, som vibens æg også er prydet med. 25 – 50 cm høje stængler med blomster i april – maj. En meget almindelig potteplante om foråret, som sagtens kan plantes ud i havens bede efter endt blomstring.

LAV SELV FLERE FORÅRSLØG
Er du allerede den lykkelige ejer af klynger med masser af vintergækker og tæpper af gule erantis, så kan du faktisk få endnu flere. I denne artikel fra www.haveglæder.dk kan du læse mere om:
Hvordan får jeg (flere) forårsløg i haven

Den store forårsrengøring – hvad vasker du dit drivhus ned med?

Om mindre end to uger starter sommertiden, og det betyder fuld aktivitet i haven. Nu skal drivhuset rengøres, havemøblerne ud og forårskrukkerne plantes til.

Traditionen tro skal havemøblerne findes frem og vaskes af til den nye havesæson. Sommertiden er startsignalet til, at årstiden endelig har levnet så lange dage, at vi kan skrue tiden en time frem og derved få endnu mere glæde af lyse aftener. Til gengæld bliver det – for nogen – mørkt om morgenen. Dagene bliver dog hurtigt så lange, at mørket indhentes af lyse timer.

VASK DRIVHUSET
Inden det for alvor går løs med at få sået og plantet ud i dit drivhus, så skal det vaskes både indvendigt og udvendigt. Brug brun sæbe og skyl efter med rent vand. Mange ønsker at bruge Rodalon, men vær da opmærksom på, at aluminiumssprosserne i drivhuset nedbrydes af aktivstoffet i Rodalon – husk at skylle grundigt efter med vand.
Den udvendige rengøring er først og fremmest med til at sikre, at der er lys nok til, at du kan få planterne til at gro optimalt.
Inde er rengøringen med til at sikre, at der ikke sidder skadedyr på lur for at angribe de friske planter. Skyl grundigt efter med rent vand efter endt rengøring.

VASK HAVEMØBLERNE
Man kommer rigtig langt med lunken vand og brun sæbe. Der skal skures og skrubbes grundigt, så sidste års fastgroede snavs kan komme af.
Måske er terrassen blevet algegrøn? I så fald kan du finde det godkendte algeprodukt Algefri i dit havecenter og behandle med det. Algemidler er blevet revurderet af Miljøstyrelsen, så det kan godt være vanskeligt at finde produkter på hylden – dit havecenter kan hjælpe dig med at få bugt med de grønne overflader – også så det skåner miljøet.

PS skal havemøblerne lakeres eller males, så skal de ind, hvor temperaturen er høj nok til at malingen kan hærde

KRUKKERNE SKAL OGSÅ RENGØRES
Krukkerne skal frem fra gemmerne. De skal børstes rene og måske vaskes, hvis du ikke bryder dig om den naturlige patina, som især ler- og terracottakrukker får med tiden. Gammel jord og planterester skal tømmes ud på komposten. Nu er krukkerne klar til at blive plantet til igen. Sørg altid for, at der er hul i dine krukker, så overskydende vand kan løbe ud af krukken.

1. Fyld 10 – 15 cm op med drænende lecanødder (kan udelades)
2. God krukkemuld fyldes i krukken, så der er ca. 1/3 tilbage til at plante i
3. Tilsæt gødningsbolcher
4. Plant årstidens blomster (hornvioler, primula, løgblomster)
5. Fyld efter med mere krukkemuld
6. Vand godt til