fbpx

Derfor må du ikke beskære i frostvejr

Der er ikke mange dage, som den i dag. Høj himmel med enkelte lette skyer og masser af lys og solskin. Det er stadig frostvejr, men solens stråler har stor magt og man kan sagtens fornemme at foråret er rykket tættere på.
Sådan en dag kan man godt fristes til at gå ud og lave lidt vinterbeskæring. DET går bare ikke!

DERFOR BESKÆRER VI OFTE OM VINTEREN
I gartnerfaget er mængden af arbejdsopgaver varierende henover året. Vinteren er det tidspunkt, hvor der er lidt færre aktiviteter, så derfor er meget af beskæringsarbejdet henlagt til denne årstid.

Fordelene ved at beskære om vinteren er, udover at der er bedre tid, også at planterne er i hvile. Det betyder, at planterne ikke reagerer (stresser) på det drastiske indgreb, og at planterne til foråret vil have endnu flere kræfter til at vokse der, hvor vi har dirigeret væksten hen.En anden fordel er desuden, at de løvfældende planter er nemmere at analysere, når de står uden blade på – det er derfor nemmere at se, hvilke grene og skud, der skal beskæres.

UNDTAGELSER
Det er dog ikke alle planter, som tåler at blive beskåret om vinteren. Du må ikke beskære:
– birketræer
– valnøddetræer
– hjortetaktræer
– sydfrugterne abrikos, fersken og nektarin
– kirsebær- og blommetræer
– ahorn
Alle disse planter hører til gruppen af “blødere” og vil reagere voldsomt på beskæringen, hvis den udføres om vinteren – planterne vil simpelthen pumpe plantesaft op gennem såret, og det kan få fatale følger. Planter i denne gruppe skal beskæres i august måned.

BESKÆR IKKE I FROSTVEJR
I planteskolen arbejdes der med beskæring, når det fryser få grader. Er det let frost og stærk vind, så pakkes beskæresaksen væk igen. Trods hvileperioden, så er der stadig en del saftspænding i planterne om vinteren. Det er denne fugtighed, som gør det risikabelt at beskære i frostvejr. Når plantens grene og skud er frosne, så risikerer grenene at blive splintret – lidt ligesom hvis et stykke glas klippes midt over. Beskæring i frostvejr vil efterfølgende medføre frostsprængninger i barken, og så ødelægges plantens mulighed for at vokse videre.

Husk at vande i drivhuset

Friske skud på rosmarin i drivhuset d. 5. februar

Inde i havens drivhus er det skønt at være, når solen varmer rummet op. Det kribler for at starte alle forårskulturerne op, og frøposernes indhold kan det være svært at holde fingrene fra.

Desværre er det ikke sådan hver dag. Andre dage er temperaturen inde kun få grader højere, end den er ude, så find al tålmodigheden frem og vend blikket mod dine planter i drivhuset (hvis du altså benytter dig af at vinteropbevare dine planter her).

VOKSER OM VINTEREN
Der er flere af vores planter, som ikke er så gode til at lukke ned for væksten, selvom det er vinter. Det gælder især for de krydderurter, som stammer fra middelhavsområdet. Rosmarin, salvie og laurbær er især blandt de krydderurter, der nemt klarer sig inde i et uopvarmet drivhus hele vinteren HVIS du husker at vande dem. Har du oplevet at finde visne pinde efter tre til fire måneders opmagasinering, så er det ikke kulde og vinter men udtørring, der har slået dine planter ihjel.

DET ER BESVÆRET VÆRD
Jeg ved godt, at al udendørsvand er lukket ned, så rørene ikke fryser og sprænges. Vandet skal måske hentes langt væk fra drivhuset, men det kan altså betale sig at gøre en ekstra indsats, så du får endnu mere glæde af dit drivhus – hele året rundt.