fbpx

GODT NYTÅR TIL ALLE VORES LÆSERE

Prydallium ‘Purple Sensation’

Haveglæders nyhedsbrev har nu eksisteret i godt seks måneder, og vi glæder os til et nyt år i haven, hvor vi håber på en lidt mindre nedbørsrig version af 2017.

Den første trykte udgave af magasinet HAVEGLÆDER blev udgivet tilbage i 2009 og du kan se den elektroniske version ved at trykke på dette LINK

Version nr. 24 og 25 er netop ved at være færdig i korrektur, og du kan glæde dig til to nye spændende og inspirerende udgaver i foråret. Vi skal nok fortælle, hvornår de gratis magasiner ligger klar i dit lokale havecenter. Hvis du har lyst til at se nogle af de tidligere magasiner, finder du dem her.

Det er sundt at iagttage fuglene i din have

Fugle har nemlig en afstressende virkning på mennesker og kan forbedre vores mentale tilstand og dermed også vores helbred.

Det er bl.a. ved universitetet i Exeter, at psykologer og ornitologer har undersøgt fuglenes evne til at nedsætte risikoen for stress, depression og angst. Undersøgelsen blev udført på 263 mennesker. De kommer fra forskellige samfundslag, har forskellig alder og bor også forskelligt. De personer, som boede i områder med meget natur og dermed et rigt fugleliv, havde mindre risiko for at få stress eller udvikle depressioner og angst. Jo flere fugle, som der var at se på, des bedre havde deltagerne i undersøgelsen det.

Det er særligt bymennesker, der kan ændre deres mentale tilstand ved at være i mere kontakt med naturen. Hvis byområder er dækket med 20 – 25%, så nedsættes antallet af angsttilfælde.

Du finder den engelske artikel her.

HJÆLP FUGLENE GENNEM VINTEREN – LIGE UDENFOR DIT VINDUE!

Foder med solsikke-, hampe- og hirsefrø er ofte en blanding, som de fleste af havens fugle sætter stor pris på. Du kan supplere med jordnødder, hasselnødder og valnødder.

Mejsekugler er eftertragtede af mange af havens fugle, og så skal du huske at smide dine affaldsæbler ud til fuglene. Dem vil sjaggerne, solsorten, stæren og silkehalen rigtig gerne æde.

Læg ikke foderet på jorden – det kan tiltrække rotter. Brug et foderbræt eller hæng mejsekugler op i træer. Når der ikke er tag på foderbrættet kan fuglene bedre holde øje med eventuelle fjender.

Et foderhus beskytter for regn og sne samt sørger for, at der hele tiden er mad at finde for fuglene. HUSK at fodre hver dag!

Fuglebad er essentielt for fuglene. Dybden må ikke være mere end 2 – 10 cm og fuglebadet kan sagtens placeres, så du kan iagttage fuglenes pleje indefra dit hus. Tø vandet op, når det er frostvejr (hæld kogende vand i).

Beskyt de sarte planter mod frost

Har du gemt nogle af juletræets grene til vinterdækning, så er det bare med at få dem lagt ud netop nu!

Kulde uden sne kan være fatal for mange af havens planter. Sneen har nemlig den fantastiske evne til at isolere mod de udtørrende vinde, og den næste tids kulde indeholder desværre ingen sne. Trods udmeldingen om det fortsatte milde vintervejr, dækker jeg altid nogle af de sarte planter i min have med granris. Det er nemt, det er gratis og så skader det ikke planterne selvom det er mildt i vejret.

HVILKE PLANTER?
Havens hortensiabuske, som danner knopper på sidste års endeskud er især i fare.

Laurbærkirsebær med de store læderagtige vandfyldte blade risikerer også udtørring – især dem, der står, hvor det blæser meget. De store eksemplarer er svære at dække, men har du plantet nye mindre af slagsen, så vil jeg dække dem.

Havefuchsia klarer de fleste vintre, men det kan være en god idé at beskytte de lidt sarte buske med granris.

Olivenplanten og teplanterne er sat i drivhuset og beskyttet med boblefolie. Middelhavsplanterne er opbevaret ved minimum 10 grader C.