fbpx

Haven på vej i dvale

PicMonkey Collage

Og dog – for der er nye planter på vej


Visne blade blæser rundt og lægger sig i læ omkring havens buske, træer og i staudebedet. Der er stadig blade på nogle af de løvfældende planter, for det er ikke for alvor blevet koldt endnu. Kejserbusken har blomstret i flere uger, og nu er de årstidsaktuelle juleroser også begyndt at vise deres skønheder frem.


Juleroser og påskeklokker
Planteriget er mangfoldigt og byder på masser af overraskelser. Det er der planteforædlere, som lever af verden over. De meget populære juleroser og påskeklokker har også været i søgelyset, hvilket har resulteret i et væld af nye sorter, som vi kan glæde os over i haverne.
Det er tydeligt at se forskellighederne i blomsterfarver og former, men også blomstringstidspunktet er varierende. Nogle blomstrer før jul, mens andre venter med at være på toppen i det nye kalenderår.

De “ægte” juleroser hedder på latinsk Helleborus niger. Dertil kommer ofte et sortsnavn, men i almindelighed er de hvide og blomstrer meget flittigt i hele julemåneden.

Påskeklokkerne hedder også Helleborus, men er enten krydsninger mellem to arter eller har artsnavnet orientalis. Det er iblandt alle disse krydsninger, at de lidt nyere sorter med flotte blomsterfarver og især de meget blomsterrige sorter findes.

Rettesnor
Hvis du har brug for at få kategoriseret dine Helleborus, siger man, at Helleborus der kan blomstre før jul hedder juleroser, mens Helleborus, som aldrig blomstrer før jul hedder påskeklokker.

Juleroser og påskeklokker hører til plantegruppen stauder. De vokser i en god porøs jord, og tåler både at vokse i rododendronbedet og i almindelig havejord. Plant gerne i krukker, som du senere kan tømme og plant så ud i din have, for juleroser og påskeklokker er planter, der er fuldt hårdføre og holder i mange år.

Kalk til plænen

PH test kalk LOW

Er din plæne sur?

Hvad vil det egentlig sige, at man har en ”sur” jord? Ja, det betyder ikke, at humøret i jorden er dårligt, men at surhedsgraden er lav. Surhedsgraden betegnes som pH, og er pH 7, så er der tale om et neutralt surhedsniveau. Ved værdien 7, er det hverken surt eller basisk. Viser det sig, at surhedsgraden falder til omkring 5 – 5,5, så er der tale om en sur plæne. Symptomer på en sur græsplæne er ofte stor forekomst af mos.

Nedbrydning af jordens mineraler
Det er af afgørende betydning, at pH ikke er helt skæv, når jordens mineraler og derved frigørelsen af næringsstoffer til planterne sker. Hvis pH kommer under 5, så får planterne stort set ikke mulighed for at optage den kvælstof, de har brug for.

Hvorfor bliver jorden sur?
Det er der flere forskellige årsager til. Den kemiske forklaring på at en jord bliver sur er, at mængden af brintioner H+ stiger. Følgende forhold bidrager til, at der kommer flere brintioner:

  • Når planterne vokser, udskilles en kulsyre, der er medvirkende til, at mængden af H+ stiger
  • Omsætningen af humussyre øger H+
  • En mindre del kommer fra vores forurening med fossile brændstoffer (syreregn)

Optimale forhold for din plæne
Surhedsgraden i jorden under din græsplæne bør være pH 5,5 – 6,5. Husk at udtage en jordprøve i det jordlag, hvor græssets rødder vokser. En relativ nem metode er at bruge en spade og grave et snit ud af plænen. Den mest repræsentative jordprøve får du, hvis du (iført handsker) udtager en mængde jord, der svarer til en spiseskefuld 8 – 10 steder i haven. De små snit, du graver op, lægger du blot ned i plænen igen.
Hvis du selv vil måle pH i jorden, kan en pH jordbundstest let afgøre, hvor på skalaen din jord ligger. Alternativt kan du hælde en del af din jordprøve i et glas med låg, fyld det med demineraliseret vand (pH 7) og ryst så glasset. Når vandet er blevet næsten klart, kan pH strips aflæse værdien.
Du kan få hjælp til at få målt din jord i dit havecenter.

Hvornår skal man kalke?
Kalkning af jorden virker i princippet hele året, og sænkningen af pH sker uafhængigt af temperaturen. Processen er meget langsom, så kalk skal tildeles plænen 2 – 3 måneder før, du ser effekten. Kalkning sent efterår eller vinter er derfor optimalt for græsplænen, som er mindst aktiv netop her.

Hvor meget?
Dolomitkalk med stort indhold af magnesium, havekalk eller perlekalk. Der findes flere forskellige produkter til at sænke pH-værdien i din græsplæne, og doseringen er beskrevet på produkterne. Der er ofte tale om en dosering på 20 – 30 kg pr. 100 m2 plæne, så det er ikke et ”lille drys”.

Kan man kalke for meget?
Ja, det kan man let komme til. Fordi vi så gerne vil gøre forholdene i haven optimale, så risikerer vi at gøre noget ”for godt”. Det er derfor helt afgørende at få udtaget en jordprøve til pH test.

P.S. husk at fjerne nedfaldne æbler og blade, inden du kalker plænen

Adventskonkurrence

Collage håndsnittede fugle

Vi er i gavehumør hos Haveglæder og vil i de næste fire uger forære disse smukke håndsnittede fugle væk til heldige vindere.
Når du modtager dette nyhedsbrev er du automatisk med i lodtrækningen om fugle op til hver advent. De første vi trækker lod om er fem stk. af Edderfuglen, og vinderne kan ses på
Facebook
(Vinderne vil også få direkte besked på e-mail)

Hjælp os med at få udbredt kendskabet til Haveglæder ved at få flere med på vores nyhedsbrev – så kan vi også i fremtiden forkæle alle vores læsere med tips, inspiration og selvfølgelig dejlige haverelaterede gaver.