fbpx

Hvad er Haloween egentlig?

Grskar low

Uhygge med hyggelige elementer


Haloween er blevet en højtid, som vi i Danmark har taget til os. For det meste hygger vi os med lys i græskarlamper, men flere og flere går all in og klæder sig uhyggeligt ud for at tigge slik og boller hos naboerne.
Haloween er en forkortelse af ”All Hallows’ Eve” som henviser til allehelgensaften, der fejres før allehelgenssøndag, som i den danske folkekirke hvert år falder den første søndag i november. Folketroen mener, at allehelgensaften er den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter vanærer og håner de helgener, der festligholdes den efterfølgende allehelgenssøndag. Haloween er nært tilknyttet allehelgensaften og fejres altid d. 31. oktober.

Vidste du at:

  • Tivoli i København har fejret Haloween i 11 år?
  • Græskardyrkningen nærmer sig 1 mio. stk. i Danmark?
  • Nogle græskar har nøgne frø, mens andre har en skal om den inderste kerne?


I det hele taget er græskar blevet en skattet afgrøde for både landmænd og haveejere. Flere bøger handler udelukkende om de mange typer af græskar, som man kan dyrke og ikke mindst tilberede og spise. Haloween græskar er spiselige og du kan få glæde af de mange græskarkerner, som du fjerner fra hovederne. (Køber du et ekstra græskar, kan du også lave suppe eller pumpkin-pie)


Ristede græskarkerner:
De trevlede kerner skal renses. En metode er at tilføre lunkent vand i en balje og så gnide kernerne rene én efter en. De rene kerner lægges på en bageplade, hvor de dryppes med olivenolie og strøs med lidt salt. Bages ved ca. 180 grader til de er sprøde og gyldne.

Plant et træ med lysende gule efterårsblade

Efterr 05

Tempeltræet Ginkgo biloba
Der er en helt fantastisk historie bag tempeltræet, som har fået sit danske navn, fordi det ofte ses foran templer i Kina og Japan. Man har fundet fossiler af tempeltræet tilbage til permtiden, som ligger 230 millioner år tilbage. Træet har været udbredt over hele jordkloden, og man har fundet forstenede blade på Grønland.

Myter og legender
Træerne ved templerne er gamle, men hvorfor de har fået lov til at stå så længe, vides ikke med sikkerhed. Måske skyldes det træets religiøse betydning, eller blot den, at munkene kunne nyde godt af frugterne, som nedsatte vandladningstrangen under de lange ceremonier. Flere steder i historien har tempeltræet sat sine fodspor.

Naturmedicin
I dag forskes der i bladenes gode egenskaber til bl.a. at udvide vores blodårer. Man kan ikke få evig ungdom af at drikke Ginkgo te, men måske strømmer blodet nemmere i årene? Også problemer med hukommelsestab og svimmelhed synes at blive forbedret, når man indtager udtræk af Ginkgoblade.

Løv- eller nåletræ?
Botanisk set er tempeltræet rigtig spændende. Træet, som hele foråret og sommeren bærer grønne blade, smider dem alle, når de har haft deres “lysende” efterårssæson. Det er altså et løvfældende træ. Ingen regler uden undtagelser. Da Ginkgo hører til den type planter, der er nøgenfrøede, så bliver vi nødt til at acceptere, at det er et nåletræ. (Alle løvfældende planter er dækfrøede)
Kigger du nærmere på bladene, så ligner det faktisk nåle, der er vokset sammen.

Størrelse
Tempeltræet vokser meget langsomt. Det bliver meget gammelt, og i Europa har man målt 100 år gamle tempeltræer med en højde på 20 m og et stammeomfang på 2-3 m. Træet tåler beskæring, og du kan finde flere forskellige dværgformer af tempeltræet i dit havecenter.

Følg haveglæder på Instagram

Insta

Hvis du også inspireres og hygger dig med at se billeder med planter, blomster og årstidsrelevante gøremål, så følg os på Instagram