fbpx

Den første frost

Rimfrost

Rimfrost og morgendrop af temperaturen er helt normalt på denne årstid


Der er stadig lang tid til vinter, men vi får allerede nu en forsmag på kulden
Når månen er fuld, og himlen er uden skyer om natten, så stiger sandsynligheden for, at vi kan få så lave temperaturer, at det giver rim på bilruden om morgenen. Også græsplænen pyntes fint med et lag iskrystaller, og er man heldig, så kan man få rigtig smukke billeder af hele sceneriet.

Er havens planter i fare?
Ja, og nej. De fleste planter i din have er sikkert det man kalder for flerårige planter. Planter, der har vokset i din have i årevis. De første frostnætter sætter blot gang i den proces, som helt naturligt er ved at ske for havens planter – indledningen til vinterdvale. Flere blade farves gule og røde og de urteagtige stauder bliver slappe og visner. Det hele sker ikke efter en enkelt morgen med rimfrost, men de lave temperaturer er med til at sætte selve processen i gang for mange af vores planter.
Når det drejer sig om de planter, som er kortlivede eller etårige, så er frosten med til at slutte deres liv. Sommerblomster er et rigtig godt eksempel på disse planter.

Sarte planter
Der er dog en tredje gruppe af planter, som er flerårige, men som ikke normalt stammer fra vores nordlige egne, og derfor har svært ved at klare vores kolde vintre. Det er planter, der meget ofte stammer fra Middelhavsområdet, og som vi bare elsker at nyde i og omkring vores have. Her tænker jeg især på alle citrusplanter, ægte laurbær, oliven og rosmarin. De kan alle tåle lidt frost, men lader man dem vokse udenfor hele året rundt, kan man ikke være sikker på, at de igen til næste år vil se friske og flotte ud.

Byg en plantecarport
Vil du beskytte dine sarte planter udenfor vinteren igennem, så skal du skabe læ og ly for dem. Byg en mini carport, hvor der stadig er luftcirkulation, men med beskyttelse mod udtørrende vinde i siderne og på toppen. Pak endelig ikke planterne fuldstændig ind med plastik – så vil de rådne. Husk at sætte musefælder ind i “carporten”, hvis du vil undgå, at musene går til angreb.

Red dine krukker
Det er nu, du skal ud og hente de sarte planter ind under mere beskyttede forhold. Flyt alle krukker med planter ind nær husmuren under tagudhænget, det reder faktisk mange planter. Har du sarte planter som ikke tåler nævneværdigt frost, så skal krukkerne ind, hvor du har kontrol over temperaturen. Husk at der skal være lyst og gerne lave temperaturer (ikke 22 grader i en mørk stue).

Georginebedet haster ikke
Når du skal redde dine blomsterknolde, som georginer jo danner, så vent med at gå i gang med gravearbejdet, til toppen er faldet helt sammen. Det varer længe, inden jorden er fastfrossen og knoldene ødelagt, så det haster ikke med den del af redningsarbejdet.

Hvorfor er der ikke så mange æbler i år?

bler

Mange frustreres over, at æbletræerne bærer så få frugter i år
Det er med meget blandede resultater, at æbletræerne har bidraget til diverse dejlige desserter og kager i år. Rigtig mange oplever, at træerne næsten ingen frugt har båret. MEN der er stor forskel på de forskellige egne af Danmark. Har du flere forskellige æbletræer, har du måske oplevet, at sommeræbler som ‘Discovery’ og ‘Ananas’ har givet masser af frugt, men at det kniber med æblerne af de lidt sene sorter som ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’.

Dårlig bestøvning
Vi skal spole tiden tilbage til foråret, for at finde forklaringen på, at der er mindre frugt i år. Foråret anno 2017 var rigtig drilsk. Meget sen nattefrost gjorde det nemlig svært for bierne at bestøve frugttræerne, og der hvor biernes arbejde bar frugt, tog frosten livet af de helt små frugtanlæg, som allerede var dannet. Vi opdagede ingenting, for blomsterne var der jo stadig – men nattefrosten kom på et meget kritisk tidspunkt.

Hvorfor er alle ikke ramt?
Der er forskel på, hvornår æbletræerne blomstrer. Både indenfor sorterne indbyrdes, men især fra egn til egn. Afhængigt af hvilket udviklingstrin frugttræerne var i, da frosten ramte, er resultatet at se her et halvt år senere.

Kan/skal man gøre noget?
Nyd den frugt, som dine træer har givet. Lad træerne hvile vinteren over. Beskær grenene inden knopperne åbner sig, gød træerne godt til foråret og kryds så fingre for, at foråret anno 2018 arter sig, så vi igen kan nyde frugten af vores haver.