fbpx

Sure sunde sorte bær

Surbær collage

Høst dine egne sunde bær og lav smoothies eller prøv opskriften til råsyltede aronia


Aronia er en lille busk, som både kan pryde haven og samtidig bidrage med sunde bær. Fungerer godt som uklippet hæk.
Indianerne i den nordlige del af det centrale USA benyttede aronia til mad og medicin. Te af dampede aronia blev brugt mod forkølelse, og mosede bær blev brugt som sårheler. I begyndelsen af 1900 tallet kom planten først til Rusland og Skandinavien, mens resten af Europa måtte vente en del år.

Vidste du at…
Aronia i dag er en sund fødevarekilde, og du kan bl.a. finde aronia juice eller saft i mange specialbutikker. Bærrene stammer fra de samme sorter af buske, som dem, du selv kan plante i din have. Du kan altså selv fremstille lækre smoothies, juicer, saft og marmelade af egne dyrkede aroniabær. Bærrene smager ikke godt direkte fra busken, så de skal råsyltes først.

Råsyltede aronia
1 kg bær
300 g sukker
1 dl vand
1 tsk. citronsyre
Opløs citronsyren i vandet og ibland sukker og bær, som først skal mases, så saften kan trænge ud. Hæld på rene glas og lad bærrene trække i 2 – 3 dage. De råsyltede aronia kan holde sig i køleskabet ca. 2 uger. Aroniabærrenes indholdstoffer er videnskabeligt kortlagt, og bærret tilhører gruppen af super sunde bær. Mineraler som kalk, jern, molybdæn, mangan, kobber, bor, jod, kobolt samt vitaminerne A, B2, B6, C og E findes i aronia.

Sådan skal du gøre
Plantedybden har mindre betydning, når du planter aroniabuske, som trives i helt almindelig veldrænet havejord.
Vanding i forbindelse med plantningen og i tørre perioder. Aronia tåler en del tørke.
Beskæring af ældre buske fremmer bærsætningen, og du skal i det tidlige forår klippe op til 1/3 af grenene af ved basis af planten. Vælg de tykkeste og ældste grene.

P.s. Aronia (surbær) er månedens plante i oktober, så kig ud i dit havecenter og få mere at vide om den dejlige busk med de mange anvendelsesmuligheder

5 planter med flot efterårsløv

Efterr collage

Nu farves løvet gyldent på mange løvfældende planter
Rigtig mange elsker efteråret, hvor naturen langsomt, men sikkert trækker energien ud af bladene for at berede sig på vinterens komme. Den proces udspiller sig ofte som et helt festfyrværkeri, når bladene skifter farve fra grøn til adskillelige nuancer af gyldne og varme farver. Det er ren kemi, for når de grønne chlorofyl farvestoffer forsvinder, giver det plads til de røde anthocyaner og de gule carotiner. Processen er ikke lige tydelig hos alle planter, så her får du et bud på 5 sikre planter, der bidrager til fest og farver i efteråret:

VINGET BENVED
Opret og ret kompakt busk, der bliver ca. 1 m høj og noget bredere. Bladene farves lysende røde i september – oktober.

KLATREHORTENSIA
Højde: 6-7 m
Bredde: 3-4 m
Elsker du også hortensia? Vidste du, at du også kan få glæde af den klatrende version af hortensia, som har rigtig mange highlights gennem hele året? De nøgne grene står vinteren over med kobberagtig bark. I det tidlige forår springer lysende grønne blade ud, og i juni – juli måned ses de smukke skærme af hvide blomster. Inden løvfald står den længe med gule blade og lyser op. Plant den op ad en træstamme, en stolpe, et hegn eller husmur, hvor den selv hæfter sig fast med rødder på grenene. Vokser i helt almindelig havejord.

RØN ‘DODONG’
Hos alle rønnetræer skifter bladene farve om efteråret. De flotteste efterårsfarver ser vi på sorterne ’Dodong’ og ’Autumn Spire’, som er fundet i Japan og Sydkorea.
’Dodong’ bliver omkring 5 m højt og har en middelstor krone. Får orangerøde bær.
’Autumn Spire’ bliver omkring 4 m højt og har en tæt slank opret vækstform. Får orangerøde bær.

HJERTETRÆET
Lille træ eller flergrenet stor busk, der danner er pyramideformet krone. Vil typisk nå en højde på 5 – 6 m. Bronzefarvede blade i udspring, blågrønne blade hele sommeren og som én af de første træer, får hjertetræet de skønneste efterårsfarver i gule, orange, rødlige og ligefrem lilla farver. Dufter desuden krydret og lidt af jordbær i forfaldet.
Vokser i helt almindelig fugtig havejord og tåler beskæring, hvis det bliver for stort.

SPIRÆA ‘TOR’
Har du brug for en god bunddækkende busk under havens større buske og træer? Så er denne spiræa et godt bud. Bliver knapt 1 m høj og har en tæt forgrenet vækst. Blomstrer med hvide blomster i juni og afslutter året med rødlige blade, som holder relativt lang tid. Nem og sikker plante i haven.