fbpx

Læg forårets prydløg nu

A. Purple Sensation500x500

Kunne du også godt tænke dig at se synet af disse dejlige pryd Allium ‘Purple Sensation’ i din have til næste forår?


Så er det nu du skal i aktion. Det er nemlig her i efteråret at alle prydløg til foråret skal lægges. Det gælder både vintergækker, erantis, krokus, påskeliljer, kejserkroner, vibeæg og selvfølgelig tulipaner.

START DIN FORÅRSHAVE NU
Der er ikke noget så livgivende som en forårshave fyldt med blomstrende løgvækster. Mange haver i Danmark har allerede en fin bund af erantis og vintergækker, men mange nybyggede områder er helt golde i det tidlige forår. Det tager mange år at skabe et tæppe af gule erantis med tuer af hvide vintergækker, men det kan altså lade sig gøre!

DER ER ALTID PLADS TIL LIDT FLERE…
I haver med forårsløg, finder man også hurtigt ud af, at der sagtens kan være plads til lidt flere. De fylder ikke så meget, og billedet bliver mere intens, hvis der er mange blomster på samme tid.
Læg blot løgene i bede, hvor der allerede er plantet – når løgene har blomstret, giver de plads til at stauderne og buskene kan fylde resten af sæsonen.

IKKE ALLE LØG HOLDER I ÅREVIS
Har du allerede erfaring med at lægge forårsløg i din have, så kender du rumlen – det er nødvendigt at lægge nye løg af tulipaner hvert år, for de er ikke nemme at få til at komme igen og igen. Nogle typer af tulipaner klarer fint opgaven med at komme igen, og hvis du helst vil lægge de mest hårdføre, så snak med din gartner om, hvilke sorter du skal vælge.

DYRESIKRE FORÅRSLØG
Bor du et sted, hvor der kan være råvildt, der kommer på havevisit, så skal du holde dig til disse typer af prydløg:
Kejserkroner, vibeæg, påskeliljer, pinseliljer, tete á tete, krokus, vintergækker og pryd Allium

Er du plaget af underjordiske gnavere som mosegrise, så skal du holde dig til:
Kejserkroner, vibeløg, påskeliljer, pinseliljer, tete á tete og pryd Allium.

HVOR LÆNGE KAN MAN LÆGGE LØG?
Du kan faktisk lægge løg fra nu og frem til frost. Løgene er lige nu i dvale og kan holde længe i poserne, hvis du blot opbevarer dem køligt og tørt. Tulipaner er den type prydløg, som du kan lægge meget sent. Tulipaner lagt i december blomstrer blot senere, end dem, du lægger i september.

STORT SORTIMENT
Lige nu er der fyldt godt op på løgstativerne i dit havecenter, og vil du sikre dig nogle af de spændende løg, så skal du ikke tøve med at få dem hentet – du er ikke afhængig af at skulle i haven for at lægge dem straks efter købet – det kan som sagt vente til en dag, hvor du har tid (og hvor vejret er lidt bedre).

Hyldebær er vitaminbomber

Hyldebaer 500x

MEN spis dem endelig ikke i rå tilstand!HAR DU FREDET NOGLE AF HYLDEBLOMSTERNE I FORÅRET?
… så har du nu hyldebær på dine hyldebuske.
Høster du bærrene på hyldebuske i naturlige hegn er det også ok, men vil du gøre det lettere for dig selv, så plant hyldebuske i din egen have.

PLANTEVALG

’Sampo’ har grønne blade, hvide blomsterskærme og et højt udbytte af store frugtskærme. Middelkraftig busk eller lille træ.
’Samyl’ har grønne blade, hvide blomsterskærme og et højt udbytte af store frugtskærme. Middelkraftig busk eller lille træ.
’Black Lace’ har rødviolette, fligede blade, rosa blomsterskærme og et mindre udbytte af frugtskærme. Middelkraftig busk.
’Black Beauty’ har rødviolette blade, rosa blomsterskærme og et mindre udbytte af frugtskærme. Middelkraftig busk.

SPIS IKKE HYLDEBÆRRENE RÅ
Hyld indeholder nogle stoffer, der kan udvikle det giftige stof cyanid eller blåsyre. Derfor skal man aldrig spise rå hyldebær eller blade fra hyld.
De modne hyldebær skal koges i min. 20 minutter for at sikre at alle de giftige stoffer er helt væk.
Tegn på “forgiftning” er opkastning og diarré.

HOLD FORKØLELSERNE NEDE – SÅDAN GØR DU
Hyldebærsaft til varm toddy og suppe

  • Klip klaserne af træet og skyl dem i koldt vand
  • Fjern de groveste stilke og kog hyldebærrene til saft i mindst 20 minutter. Si saften igennem et klæde.
  • Frys den kogte hyldebærsaft eller hæld den på skoldede glasflasker.
  • Når du tilbereder varm hyldedrik eller hyldebærsuppe, skal du smage saften til med sukker.

Hyldebærsuppe
Fortynd hyldesaften med vand til den ønskede koncentration. Smag til med sukker. Lad suppen koge op og lad den småkoge i ca. 5 minutter. Udrør Maizenamel i koldt vand og tilsæt jævningen til suppen har den ønskede tykkelse. Skær et par æbler ud i tynde skiver uden kernehus og læg dem i suppen. Kog den yderligere i ca. 1 minut.