fbpx

Kål skal da spises

Rimmet kål 950

Det er blevet trendy at bruge bladkål som grønkål, palmekål og rød grønkål sammen med sommerblomster i bede og krukker, men den sunde spiselige kål skal da spises!


De er så smukke med krøllede blade og en opret vækst, der giver et flot udtryk sammen med blomstrende planter, men det er jo mad – og mad skal da ikke kun anskues, det skal da også spises. Vi er vant til at spise broccoli, spidskål og blomkål, men de flotte bladkål er faktisk ret lækre at sætte tænderne i. Kokke, der sværger til rå grøntsager snitter alle kål i mikroskopiske stykker og blander dem i delikate salater. På den måde er de ikke svære at fortære – blot lidt svære at tilberede, hvis man ikke har en masse snitteudstyr i køkkenet.

RIMMET GRØNKÅL

Hvis du savner inspiration til at spise bladkål på en ny måde, så kan jeg varmt anbefale at lave rimmet grønkål (virker også med palmekål og rød grønkål).
Rengjorte blade af kål brækkes i små stykker og lægges i en skål. En mængde svarende til ca. 8 håndfulde tilsættes 2 spsk. sukker og 2 spsk. salt (gerne den helt fine). Det hele vendes godt rundt og skal nu trække i ca. 10 minutter.
Knug kålen med hænderne og oplev, hvordan væden kommer ud og kålen nu bliver helt blød. Gentag “æltningen” over den næste halve time og skyl så kålen, så den ikke er salt og sød. Lad kålen dryppe godt af.
Nu kan den rimmede kål anvendes i alle mulige salater – helt efter eget frit valg, men både æbler, pærer, rødbeder, jordskokker og nødder passer eminent sammen med kålen.

Tomatplanterne skal toppes

Tomater950

Når du standser topvæksten på dine tomatplanter, kanaliseres plantens kræfter ud til alle de endnu ikke helt udviklede nyansatte tomater og sikrer dig en god høst


Dagene er blevet betydeligt kortere, og selvom det stadig er dejligt varmt, så begynder nætterne også at være kølige. Det har betydning for tomatplanterne i drivhuset, som stadig har masser af nye tomater på vej. De skal nemlig ikke kun vokse i toppen – de skal også sørge for, at de mange tomater vokser og modner. Det koster på energikontoen, og er der ikke kræfter nok, så går det ud over kvaliteten af dine tomater.

TOP PLANTERNE
Det er ret nemt at toppe tomatplanterne, men måske kræver det, at du skal stå på en skammel, for du skal nemlig standse toppens vækst ved at klippe eller knibe de spæde skud væk ved yderste hele blad.
Ved at gøre dette, giver du planten mulighed for at bruge energi til modning i stedet for en masse vækst.

FJERN DÅRLIGT UDSEENDE BLADE
I bunden af tomatplanterne er de første klaser af tomater allerede høstet og spist. De lavest siddende blade kan godt se lidt slidte ud, så dem må du gerne klippe af ved hovedstammen. Fjern dem fra drivhuset, da de godt kan være befængt med lidt skimmelsvamp.

HUSK AT GØDE OG VANDE
Selvom planterne ikke bruger helt så meget vand, så er det stadig nødvendigt at sørge for, at der er vandet og gødet resten af sæsonen. Skulle der stadig være ivrige små skud fra bladhjørnerne, så skal du også blive ved med at fjerne dem.