fbpx

Blomster i sensommeren

Sensommerblomster

Sensommer er lig med høst, og om et par måneder er høstfarver også aktuelle i haven. Indtil det tidspunkt, ser vi frem til nogle dejlige sensommerdage, hvor vi forhåbentlig får noget af den “tabte” sommer at føle. Vejret er rigtig plantevejr med dejlig temperatur og masser af fugtig jord. Det er derfor oplagt at supplere haven med en masse lækre sensommerblomster netop nu.

Du får her fire aktuelle stauder, men kig forbi i dit lokale havecenter – der er masser af rigtig flotte sensommerblomster.

Høstfloks

Dejligt duftende oprette stauder med mange muligheder for farvesammensætning – høstfloks fås nemlig i mange sorter. Kig gerne efter de nyere sorter af høstfloks (de er mere blomsterrige), og de gamle sorter er ofte plaget af meldugsangreb, som kan hæmme planternes vækst. Det er også muligt at plante høstfloks i krukker – her skal du så vælge sorter, der bliver lave.

Høstanemoner

Ud over at være en fænomenal god bunddækkende plante i havens bede hele foråret og sommeren, så er høstanemoner sikre blomsterskyer i ethvert bed hele sensommeren. Smukke buketter på lange blomsterstængler med hvide eller rosa farvede blomster. Også rigtig fine i en vase.

Solhat

Som navnet antyder, er solhat gule med tydelig mørk midte. De er fantastiske i havens bede, når de plantes i lidt større grupper (min. 5 planter). De står med pragtfulde blomster hele efteråret og er virkelig en solid og robust staude. Gode til afskæring.

Purpursolhat

Solselskene stauder, som man slet ikke kan få for mange af. De får de flotteste blomster på ret kraftige stængler, der sikrer at de ikke brækker af. Purpursolhat er en langsom forårsstaude, og derfor skal den have godt med lys og luft, når den i maj måned begynder væksten. Fås i hvide, rosa, røde, grønlige og både gule og orange nuancer. Enkle og fyldte blomster, der også pynter godt i en vase.

Tomater med rådne pletter

Sortråd low

Det bugner med tomater i drivhuse og på friland. Daglig høst af store mængder – og de smager bare fantastisk. Desværre går der lidt skår i glæden, når nogle af tomaterne bliver grimme og får sorte pletter. Et aktuelt problem netop på denne årstid, hvor der er fart på modningen.

GRIFFELRÅD

Når tomater udvikler mørke indfaldne pletter, er det højst sandsynligt fordi de lider af griffelråd. Symptomerne ses oftest i de sorter af tomater, som får store frugter. Det er sjældent at se problemet i frilandsdyrkede tomater, og problemet opstår oftest, når man dyrker tomater i selvvandingskasser – eller kapillærkasser.

De mørke pletter starter oftest der, hvor blomsten slipper sit tag i frugten, og kan derfor ofte være svær at få øje på, før den er blevet ødelæggende stor.

ÅRSAG
Griffelråd er det man kalder for en fysiologisk sygdom. Den opstår fordi planten mangler et bestemt næringsstof – calcium. Sygdommen smitter ikke, men vil fortsætte, hvis du ikke ændrer på plantens vandings- og gødningsforsyning.
Calciummangel opstår:

  • når plantens rodnet ikke er stærkt nok
  • hvis planterne ikke får vand nok
  • når du overgøder dine planter og næringsstoffer som magnesium og kalium udkonkurrerer calcium (sker eks. ved brug af selvvandingskasser)
  • hvis du udelukkende vander med regnvand, som ikke har ret store mængder af calcium

Sådan gør du
√ Fjern de dårlige tomater og smid dem ud
√ Forny din gødningsblanding i selvvandingskassen
√ Er rodnettet svagt, kan du ”tvinge” rødderne i gang ved at lade jorden tørre mere ud
√ Skyg drivhuset, hvis der bliver meget varmt