fbpx

Fire af sommerens uundværlige krydderurter

PicMonkey Image

Er du klar til at holde sommerferie? Måske er du allerede i fuld gang, er ude og rejse og kommer først hjem til din have eller terrasse/altan om nogen tid? I dit lokale havecenter er der friske forsyninger af de lækreste krydderurter dyrket i Danmark, og her kan du blive inspireret til, hvilke fire, der bør stå klar til brug, når resten af sommeren skal holdes.

Marokansk mynte

Grøn mynte med ekstra dejlig smag af friskhed og særdeles velegnet til drinken Mojito. Planten bliver ca. 50 cm høj. Klip blot flittigt blade og skud af planten, den bryder hurtigt med nye skud. Er fuldt hårdfør.

Rosmarin

Er middelhavets dejlige krydderi, der både kan bruges til grillen, men også i en dressing på salaten. Lange skud kan med fordel bruges som spyd, når du tilbereder grøntsager på grillen. Rosmarin har det bedst på en lun vokseplads eller i en krukke, som du kan flytte i læ og ly om vinteren.

Timian

Et fantastisk skønt krydderi til alt lige fra hjemmelavet pizza til drys på kartoffelsalaten og i dressingen på salaten. Timian er god sammen med grøntsager, der efter kort kogetid bliver ekstra lækre, når en oliedressing med timian vendes i. Timian er lidt svær at overvintre, men planter du den et sted med godt dræn, så er chancen størst. Timian blomstrer flittigt hele sommeren, men blomsterne kan sagtens spises med.

Citronmelisse – citronverbena

Citronsmagende krydderurter som citronmelisse og citronverbena skal med til sommerens mange kolde drikke, hvor kanden med vand og isterninger lige får et strejf af citron. Det er iøvrigt meget dekorativt med grønne blade i vandglasset. Citron-krydderurter passer også godt sammen med fisk, i desserter og som supplement til en kop te.

Hold roserne helt sunde

Albertine low

Juli er rosernes måned, og hele måneden kan vi nyde de smukke blomster i rosenbedet, på rosenbuen eller klatrende højt i et træ. Ikke alle roser blomstrer på samme tid – men hvad gør det, for så strækkes glæden også over længere tid.

ELLER GØR DEN?
Desværre er der også mange, som har svært ved at se på rosenblade, der er fyldt med pletter og rosenknopper dækket af meldug.

EN NY GENERATION AF ROSER ER PÅ VEJ
Der findes utrolig mange rosensorter i verden. Roser er en af de plantegrupper, som er allermest forædlet gennem generationer. I mange år havde rosenforædlerne fokus på at lave roser, der var store i blomsterne og blomstrede enkeltvis. Siden kom idéen om de meget duftende roser på banen, men i dag er der størst fokus på rosernes sundhed.
Leder du derfor efter de gamle sorter som ‘Hanne’ og ‘Superstar’, så er de for længst gået ud af sortiment netop pga. manglende sundhed. Langsomt, men sikkert udskiftes sortimentet til nye langt sundere rosensorter, og det er gode nyheder for os alle.

FOREBYGGELSE NÅR DU LÆNGST MED
Roserne i haven skal have ekstra pleje. De skal vandes og gødes, så de ikke mangler noget. Tommelfingerreglen om at gøde roserne ved hvert månedsskift er en ret god regel. Du skal gøde 1. april, 1. maj, 1. juni, 1. juli og sidste gang 1. august.
Brug altid en god velegnet rosengødning.

ER DER SYGDOM I DINE ROSER?
Bliver bladene triste og fyldt med pletter og måske falder af? Så er de ramt af svampesygdomme som stråleplet, falsk meldug eller rust. Der er ikke så meget at gøre – dog bør du fjerne de smittede blade, for de smitter andre sunde roser i nærheden. Er det et tilbagevendende problem, så bør du udskifte dine rosenplanter til nye mere sundere sorter.

DER ER HJÆLP AF HENTE
I dit lokale havecenter eller planteskole kan du altid få gode råd og vejledning i, hvordan du får helt sunde roser i din have. For en have uden roser… – er det nu også en vej at gå?