fbpx

Frodigt krydderurtebed

Krydderurtebed LOW

Varme, lys og vand er alle gode ingredienser, når planter skal vokse. I havens krydderurtebed er der fuld fart på de dejlige planter, så det kan være svært at følge med, selv om der dagligt høstes masser af grønt til madlavningen.

HØST OG TØRRING
Hvis du vil ramme det tidspunkt, hvor smagen er mest intens, så skal du høste krydderurter lige inden de blomstrer. Klip bladstænglerne fra morgenstunden, hæng dem til tørre et sted, hvor der er et godt luftskifte, tørt og varmt, men ikke i direkte sol. Når bladene er helt tørre, opbevares krydderurterne i en lukket beholder.
Du kan også anvende en tørremaskine.
Temperaturen for tørring af krydderurter og te er maksimum 30 grader C – ellers forsvinder aromastofferne. Kan din ovn varme ved så lave temperaturer, er det også muligt at tørre dine planter her.

PLANTNING
Her i huset er rosmarin og timian de krydderurter, der anvendes mest af. Begge planter gror godt, men overvintrer ikke altid så godt. Derfor planter vi hvert år nye planter af disse to typer krydderurter.
Du kan løbende hele sommeren supplere dit krydderurtebed eller krukker med dejlige krydderurter dyrket på friland i danske planteskoler. Planterne finder du selvfølgelig i dit lokale havecenter.

Drivhusets gøremål

PicMonkey Collage

De mange små og større hobbydrivhuse bugner af grønne planter, der så småt er begyndt at sætte frugter. Tomatplanterne strækker sig mod tagets glas, blomstrer gult og de første grønne tomater er på vej.

Agurkeplanterne elsker det varme forårsvejr og det går ufattelig stærkt med deres tilvækst, når de først er kommet i gang. Et væld af små agurker er allerede synlige, og måske er de første skoleagurker allerede klar til madpakkerne?

Peberfrugter og chili blomstrer flittigt og også her er der gevinst i form af små grønne spidse frugter. Spændende bliver det at mærke, hvor stærke chilifrugterne bliver, når de er modnet færdige.
Måske har du også forsøgt dig med egne auberginer og meloner? De vokser også bravt og hver dag kigger vi efter, om der kommer frugter på.

Alt dette kan kun lade sig gøre, hvis du flere gange om ugen passer planterne. De kan nemlig ikke levere frugter, uden at du hjælper til.

OPBINDING
Tomat- og agurkeplanter skal hjælpes, så de ikke vokser langs jorden. Brug en snor, eller spiral, som de kan vokse inden i.

KNIBNING
Tomatplanterne sætter hele tiden sideskud og vil vokse som en tæt frodig busk. Du skal fjerne alle disse sideskud, så planten kan koncentrere sig om at sætte frugter og ikke en masse blade. Bræk dem forsigtigt af – du behøver ikke bruge en saks.
Det er endnu ikke nødvendigt at knibe agurkeplanterne, men når de danner sideskud, er det en rigtig god idé at standse skuddet efter to blade.

Fjern også nogle af de små bitte agurker, så der kun vokser én ad gangen i hvert bladhjørne.

VAND OG GØDNING
Planterne skal helst vandes, så de hele tiden har en fin fugtig jord at vokse i. Bruger du selvvandingskasser, skal du tjekke, at der er vand nok i beholderen under plantesækkene. Brug en lille smule gødning HVER GANG du vander – det er sultne planter, der hele tiden har brug for, at der er gødning til rådighed.