fbpx

Påskeklokker

Påskeklokker ringer foråret ind

En af de første blomstrende stauder er påskeklokker – og de blomstrer meget længe

Månedens plante i marts måned er påskeklokker, for det er netop nu de står med al deres pragt og ynde. Forårshaven er den vigtigste for os alle, så sørg for et godt miks af de tidlige blomster, som sender positive vibrationer til de mørke vinterhjerner.

Vidste du at…

Påskeklokker er nært beslægtede med juleroser og at de på latin hedder Helleborus. Engelsktalende lande kalder dem ”Hellebore” og dem, der blomstrer før jul (juleroser) kalder de Christmas Roses. Navnet påskeklokker har de fået, fordi de blomstrer til påske. Milde vintre kalder blomsterne frem allerede i januar, mens meget kolde vintre holder blomsterne i hvile frem til marts.

De vokser naturligt i de Sydeuropæiske kalkbjerge i porøs muldet jord. Oversat til haven, vil de stå rigtig godt under større buske og træer i en jord, der naturligt dækkes af et let bladlag, der år efter år langsomt omsættes.

Der har altid været stor interesse for påskeklokker fra forædlernes side. Smukke blomster med stor variation giver efterspørgsel, og de er relativt nemme at lave krydsninger på. Måske har du selv opformeret nye sorter i din egen have? Det er bestemt ikke ualmindeligt, at der fra planterne sker en opformering af små bitte planter efter endt blomstring – du må endelig ikke luge dem bort!

Sådan skal du gøre

Plantedybden for påskeklokker er den samme, som planten står i potten. Ibland gerne mere spagnum, hvis du har en meget tung lerjord.

Vanding er altid nødvendig ved plantning og ind til planten har fået et fuldt udviklet rodsystem. Sørg for at planten ikke tørrer ud den første sommer efter plantningen.

Pasning er simpel. Klip evt. vinterskadede blade af inden de nye dannes. Lug ukrudt, men lad ynglen være. Gød let efter blomstring.