fbpx
Helleborus-niger

Plant dine krukker til med stedsegrønne og vinterblomstrende planter, så du har glæde af dem hele året. Kønne vinterkrukker skaber en varm og indbydende atmosfære omkring huset.

Det er blevet en dejlig tradition at tilplante krukker og kummer med sommerblomster, så snart foråret kommer. Vi glæder os over krukkerne hele sommeren og ærgrer os den dag, den første frost tager pynten af dem. Mere sker der sjældent. Krukkerne står der stadig eller flyttes til et mindre synligt sted med de sørgelige rester af blomsterfloret. Mest af alt er de i vejen, indtil det bliver forår igen.

Det er synd og skam, for krukkerne kan gøre mindst lige så meget lykke i vinterhalvåret, når der ikke er så meget andet at se på i haven. Der er masser af smukke planter, der kan dyrkes i krukkerne trods vintervejret og give vinteren farve og frodighed. Små, stedsegrønne nåletræer er oplagte til vinterens krukker. De har et kompakt og tæt forgrenet rodnet og en langsom vækst, der gør dem velegnede til krukkedyrkning. Dertil kommer god hårdførhed og en mangfoldighed af spændende vækstformer og kønne farvenuancer.

Fra naturens hånd er fx ene (Juniperus), thuja (Thuja) og ædelcypres (Chaemaecyparis) enten søjleformede, pyramideformede, kugleformede eller ganske flade. Og nålene kan være grønne, gule eller lysende blå. Kombinationsmulighederne er nærmest uendelige. Planterne klæder hinanden godt i grupper men er også kønne hver for sig som enkeltstående grønne skulpturer.

Sukkertopgran (Picea glauca ‘Conica’) er nærmest perfekt kegleformet og meget finnålet. Den er dekorativ hele vinteren og kan blive til det sødeste juletræ, der sørger for, at julestemningen indfinder sig allerede på fortrappen.

Det er ikke kun nåletræer, der er stedsegrønne. En række bladbærende stedsegrønne egner sig også godt til vinterens krukker. Det gælder fx buksbom (Buxus), der oven i købet kan klippes i dekorative former alt efter smag og behag.

Pieris (Pieris) er kønne bladplanter med blanke, kransstillede blade. Når de nye blade nærmer sig udspring, er de farvet i røde og gyldne nuancer, og hele planten er et farverigt syn. Pieris er surbundsplanter, der skal plantes i kalkfri sphagnum – et krav der er nemt at efterkomme, når man dyrker planten i krukke.

Skimmia (Skimmia) er også en stedsegrøn bladplante, der trives godt i krukker med ren sphagnum. Det er en køn plante med blanke blade og store stande af rødlige knopper, der ligner bittesmå blomster hele vinteren.

Hvis der for alvor skal farve på vinterkrukkerne, kan du plante vårlyng (Erica carnea), der ligeledes er en surbundsplante. Der findes et enormt udvalg af sorter, der blomstrer i perioden fra november til marts med blomster i røde og rosa nuancer.

Julerose (Helleborus niger) og andre Helleborus-arter blomstrer også i vinterperioden om ikke nødvendigvis til jul. Den traditionelle julerose har store, snehvide blomster, der lyser op i vinteren. Andre arter har rødlige eller gulgrønne blomster.

Erica-carnea Picea-glauca-Conica Pieris Skimmia
Vårlyng ‘Erica carnea’ Sukkertopgran ‘Picea glauca ‘Conica’ Pieris ‘Pieris’ Skimmia ‘Skimmia’

Når du tilplanter dine vinterkrukker, skal du etablere et godt dræn nederst i krukken, så overskydende vand hurtigt kan løbe væk. Våd jord er faktisk en større trussel mod planterne end vinterens kulde. Hvis jorden er vandfyldt umiddelbart før hård frost, er der risiko for, at krukken sprænges.

En anden god grund til at beskytte krukkerne mod regnskyl. Hvis de placeres nær huset under et udhæng, er der både lunt og rimeligt tørt. Men husk, at vande med jævne mellemrum.

Af Marianne Bachmann Andersen