fbpx
december

Plant dværgformer af forskellige nåletræer i store krukker ved hoveddøren og pynt dem med lyskæder og pigeonæbler. Så strækker du julestemningen helt ud i haven og giver julens gæster en varm og dejlig velkomst.

Julen er en kærkommen lejlighed til at råde lidt bod på mørke og kulde med lys og julepynt inde såvel som ude. Juletræet kommer på besøg inde i stuen i langt de fleste hjem, men det er også en god ide at fejre julen under åben himmel.

Find sommerblomsternes krukker frem fra gemmerne og plant dem til med julestemning. Der er fine dværgformer af mange forskellige nåletræer, der egner sig godt til dyrkning i krukker. De har langsom og kompakt vækstform og tæt forgrenet rodnet.

Mange af de små nåletræer har pyramideformet vækst, så de grangiveligt ligner små juletræer. Forsynet med lyskæder eller julepynt af den ene eller den anden slags, er de helt uimodståelige. Men de er også kønne, når julen er ovre og julepynten lagt på hylden, for de giver et pust af grøn frodighed, som vi alle går og længes efter i de sidste vintermåneder.

Sukkertopgran-conica
Sukkertopgran, Picea glauca ‘Conica’ er et oplagt valg som “juletræ” i en smuk krukke. Sukker-topgran er en dvægform af hvidgran, men den ligner slet ikke hvidgran af ydre.

juniperus-virginia-helle
Den har meget spinkle, fine nåle og en fuldstændig regelmæssig, kegleformet vækst, så den fra naturens hånd ligner det fineste lille juletræ. Væksten er meget langsom, så den kan vokse i krukken i årevis. Der er en række dværgformer af gran, Picea, der egner sig til dyrkning i krukker, men også andre nåletræer har denne egenskab. Det gælder for eksempel sorter af blyant-ene, Juniperus virginiana, der er smalt pyramideformede og vokser ganske langsomt.

Ellwoodii
Ædelcypres, Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ er populær som “juletræ” til krukker og potter, takket være de fine nåle og den langsomme, pyramideformede vækst.

Taxus-baccata-fastigiata
Alm. thuja, Thuja occidentalis, findes i en række dværgformer med pyramideformet vækst og søjletaks, Taxus baccata ‘Fastigiata’ er af samme grund et oplagt valg.

Det er ikke alle dværgformer af nåletræer, der ligner små juletræer. Nogle er ganske smalt søjleformede, andre er kugleformede, og andre igen kryber nærmest hen ad jorden. Det giver en meget flot virkning, hvis du planter sorter med forskellig vækstform i hver deres krukker og arrangerer dem sammen i en gruppe, så kontrasten i formerne kan spille mod hinanden.

Uanset hvilke sorter du vælger til dine krukker, er det vigtigt at tænke på, at det er vinter. Nåletræerne er ikke så godt beskyttet i krukkerne, som de ville være, hvis de blev dyrket i havens jord, men du kan hjælpe dem godt på vej ved at placere krukkerne helt tæt ved huset, hvor der trods alt er varmest. Vintergrønne krukker kræver ikke ret meget pasning, men det er vigtigt, at de er plantet rigtigt til fra starten.

Det betyder, at der skal være hul i bunden af krukken og et godt drænende lag nederst, så overskydende vand kan løbe væk. For meget vand er livsfarligt for nåletræerne, men for lidt er også galt. De grønne nåle fordamper vand trods kulden, så hold øje med om jorden i krukken tørrer ud.

Når vinteren er ovre, kan nåletræerne plantes ud i haven, hvor de med en lyskæde og lidt fantasi kan forvandles til din levende, grønne julepynt hvert år i december.