fbpx
georgine

Der er retro over vores tøjstil, bilvalg og møbler i stuen. Lamper, som de så ud i vore forældres hippietid, er hotte, og fodtøj, som ABBA optrådte i, er vildt moderne. Kassebukser og lange t-shirts er den nye mode. Sådan går det også inden for valget af planter til haven.

De seneste år er en ældgammel haveplante, georginen, blevet vildt moderne. Skilte med store pomponformede blomster i skrappe farver dukker op i butikkerne med store aflange knolde i perforerede plastposer. Udvalget er kæmpestort, og man kan komponere en hel tematisk stemning i blomsterbedet med enten varme, kolde eller helt mixede farver.

Lidt besværlige er de dog
Medmindre man kan leve med at købe nye knolde i havecentret hvert år, kræver det lidt arbejde at dyrke georginer i haven.

De er nemlig ikke hårdføre, og blot få graders frost ødelægger de aflange knolde, som georginer oplagrer deres næring i. De skal derfor graves op hvert år og lagres i kasser, som placeres frostfrit.

Husker man at rykke ud med greb og saks i oktober eller november måned, når den allerførste frost har fået toppen til at visne, sikrer man sig en endnu flottere blomstring fra knoldene det efterfølgende år, når man har gravet knoldene ned igen.

Man kan godt grave georginer ned på samme sted, som de voksede sidste år – på det punkt er de nemlig ikke besværlige!

Placér knoldene, så hjerteskuddet kun lige er i jordoverfladen, det er nemlig herfra, de nye skud skal komme. Planter man for dybt, risikerer man, at der ikke er kræfter nok til at det nye skud når gennem jordlaget og op i lyset.

Høje planter
De fleste georginesorter bliver let over 1 m høje. Sørger man for at klippe de visne blomster af, bliver stænglerne ikke tungere, end de selv kan holde sig oprejste.

Er der slagregn og stormvejr i sigte, kan man dog risikere, at nogle af stænglerne knækker af. Det er sjældent nødvendigt at binde georginer op.

Forædlere har skabt en mængde nye sorter af georginer og heriblandt en række, som kun bliver 30-50 cm høje. Disse sorter egner sig godt til krukkebeplantningen på terrassen. Klip også her de faldne blomster af for at sikre fortløbende blomstring.

Af Marianne Bachmann Andersen