fbpx
bøg

Ingen have uden hække. Hække danner adskillelse mellem haver, og fungerer som dekorative rumdelere inde i haven. Ved terrassen eller hyggekrogen giver de læ og skaber intim atmosfære.

Tiden er inde til at plante en hæk
Oktober-november er det perfekte tidspunkt, fordi væksten er standset for i år, og planten har indstillet sig på vinteren, så behovet for vand og næring er begrænset. Derfor gør det ikke så meget, at rødderne i forbindelse med plantning er mindre effektive.

Barrods- eller klumpplante?
De fleste hækplanter er barrodsplanter, der ikke har jord omkring rødderne. Derfor er de meget udsat for udtørring. Når du planter barrodsplanter er det meget vigtigt, at rødderne ikke på noget tidspunkt tørrer ud. Opbevar planterne i en fugtig sæk et skyggefuldt sted indtil de skal plantes.

Hækplanter fås også som klumpplanter og i potter. Det er en dyrere, men også mere fleksibel løsning. Planterne er ikke så udsatte for udtørring, og kan i princippet plantes hele året, når bare ikke jorden er frossen.

De bedste plantetidspunkter er efterår og forår, og under alle omstændigheder skal de nyplantede planter passes godt med vand. Jo varmere det er, jo mere vand skal der til.

Hvilken form ønsker du?
De fleste hække plantes i lige linjer og rette vinkler. Men der er ikke det mindste i vejen for, at hække kan danne smukke buer eller spændende geometriske former.

Når du planter din hæk er det vigtigt, at den linje, hækken skal tegne er lige. Det betaler sig at spænde en snor stramt ud mellem de punkter, hækken skal forbinde, og grave en rende, der følger snoren præcist. Så er du sikker på, at hækplanterne kommer til at stå lige ved siden af hinanden.

Den metode er selvfølgelig ikke gangbar, hvis du vil lave et buet hækforløb. I stedet for snoren, kan du markere buen på jorden ved hjælp af vandslangen, og grave din rende efter den.

Giv hækken den bedste start
Når du planter, er det vigtigt, at plantehullet er stort nok. Hvis du tvinger rødderne ned i et lille hul og er nødt til at bøje dem for at få plads, bliver hækken mindre stabil på længere sigt. Enkelte meget lange rødder kan om nødvendigt studses lidt, men det er bedst, hvis der er plads til at brede rødderne ud i hullet i deres naturlige vækstretning. Planterne placeres en anelse dybere, end de hidtil har stået. Hvor dybt det er, kan du se på planten. Overgangen mellem lys og mørk bark markerer den hidtidige plantedybde.

Mens du fylder jord omkring barrodsplanter, er det en god ide at ryste dem lidt, så jorden rigtigt kan finde ind mellem rødderne. Fyld renden 2/3 op med jord og vand så grundigt. Fyld resten af jorden på, når vandet er sivet ud i jorden. I den periode, hvor hækken vokser til, er det en god ide at være omhyggelig med at fjerne ukrudt mellem hækplanterne, så de slipper for at konkurrere om vand og næring. Af samme grund bør der ikke vokse andre planter helt tæt på hækken.

Når hækken er vokset til, vil du også glæde dig over en plantefri sti langs hækken. Det letter klippearbejdet betydeligt. Din nye hæk skal kun klippes på siderne i begyndelsen. Først når hækken har nået sin endelige højde, er det tid til at klippe toppen.

Hvilken skal jeg vælge?
Mange plantearter er gode hækplanter. Taks og navr danner tætte hække under skyggefulde forhold. Bøg og avnbøg ændrer udtryk med årstidernes skiften. Thuja skaber en stedsegrøn ramme, og lind og lærk er nok løvfældende, men grenene væver et tæt gitterværk, der hegner haven ind om vinteren. Tjørn og liguster er også klassiske gode og smukke hækplanter.

Vil du vide mere om hække?
Så kan du få meget god viden og inspiration i temaartiklen “Et land med hække”:
Danmark er nok et af de lande, hvor der er plantet flest hækplanter i haverne.
Her kan du læse alt om de utallige dejlige hæktyper, gode planteråd, de bedste tidspunkt, jordforhold mv.
Hent artiklen her… (pdf)

bøg
Bøg

Navr
Navr

Taks
Taks

thuja
Thuja