fbpx
roses06

Juli er rosernes tid. Nu begynder blomstringen for alvor, og rosernes farver og dufte spreder sommerstemning i haven. Hver have har sine roser, og hver haveejer sin yndlingsrose. Månedens Plante i juli er rosen. Rosen, eller roserne, der kan dyrkes, selv om pladsen er trang.

Rosernes popularitet i haverne har hundredevis af år på bagen. Så er det en nyere, men meget populær skik, at placere flotte, blomsterfyldte krukker omkring hus og terrasse. Til gengæld er det sjældent, at roser og krukker forbindes med hinanden. Roserne hører til i rosenbedet, og krukkerne fyldes med sommerblomster. Men sådan behøver det ikke at være.

Hvis du drømmer om at dyrke dejlige, duftende roser men synes, du mangler plads, fordi haven er for lille, måske bare en gårdhave eller en altan, så er det en god ide at satse på krukkedyrkning. Også til roserne. Faktisk kan man dyrke roser i krukker med stor succes. Og det gælder naturligvis uanset havens størrelse, for roser i krukker klæder både den lille og den store have.

Der er nogle ting, man skal gøre sig klart, før man går i gang med at tilplante krukker med roser. Først og fremmest er det nødvendigt at vælge sine roser med omhu. Nogle roser vokser kraftigt og udvikler sig til store buske. De får hurtigt klaustrofobi i en krukke, og resultatet bliver aldrig smukt og harmonisk. Det er de mindre kraftigt voksende roser, der egner sig godt til at dyrke i krukker. For eksempel lave buketroser, patioroser og de blomsterrige bunddækkeroser.

En rose, der vokser i en krukke, er altid i centrum. Derfor er det en stor fordel at vælge de sorter, der blomstrer igen og igen hele sommeren lang. Botanikerne kalder dem remonterende roser. Blomstringen begynder i juni-juli og slutter ikke, før frosten tager pynten af de sidste knopper. De fleste af de moderne roser har denne evne, mens de historiske roser almindeligvis kun blomstrer en gang hver sommer.

Når man dyrker roser i krukker, er det vigtigt at vælge en stor krukke med god plads til, at rødderne kan vokse og finde vand og næring til skud og blomster. Læg et godt drænlag i bunden af krukken, så overskydende vand hurtigt kan løbe væk. Drænlaget kan bestå af lecanødder, potteskår eller små-sten. Dernæst fyldes jord i potten. Det skal være en god pottemuld eventuelt tilsat grus og meget gerne lergranulat, der tilbageholder næring og væde i jorden.

Det er afgørende vigtigt, at rosen altid har adgang til vand og næring efter behov. Hvis du glemmer at vande eller sparer på gødningen, bliver resultatet aldrig godt. Jorden i krukken må ikke tørre ud, men rosen må heller ikke soppe i vand, så det er klogt at mærke efter med en finger, om jorden er fugtig. Det er nemmest at styre næringstilførslen, hvis du vander med flydende hvergangsgødning, hver gang du vander. En anden mulighed er at placere piller af langtidsvirkende gødning i jorden.

Roserne trives bedst på en lun og solrig plads. Jo mere sol og varme, jo bedre blomstrer de faktisk. Hvis du nipper de visne blomster af efterhånden, fremmer du også blomsterdannelsen.