fbpx
solbaer

Solbær, Ribes nigrum
Solbær er en bærbusk, der bør være i enhver have. Det er en pæn og velformet busk med friskt grønt løv, der dufter skønt, ved den mindste berøring. Dertil kommer de lækre, sorte solbær, der giver velsmagende og vitaminrig saft og syltetøj.

Solbær er oven i købet nem at dyrke i haven, hvor den ikke stiller de store krav til vækstbetingelserne. Plant busken et solrigt sted, hvor solens stråler fremmer bærrenes modning. En løbende foryngelse af planten i form af årligt tilbageskæring af grene, der er ældre end tre år øger udyttet og bevarer busken smuk og velformet.

titania
RIBES NIGRUM ‘TITANIA’

Hindbær, Rubus idaeus ‘Glen Moy’
Friske hindbær er måske den største luksus man kan høste i haven, og de er oven i købet utroligt nemme at dyrke.

Hindbær trives godt på en god, muldrig havejord med masser af solskin. Plant dem i rækker med 50-60 cm mellem planterne og et par meter mellem rækkerne, hvis der er plads til flere rækker. Hindbær bærer på toårige skud.

Derfor er det vigtigt, at de skud, der har båret bær, skæres af ved jordoverfladen umiddelbart efter høst. Det giver plads til, at nye skud kan skyde frem. Og det er de nye skud, der kan høstes på den kommende sommer.

‘Glen Moy’ er en god sort til havebrug med kraftige, oprette skud uden torne, tidlig modning og lang sæson. Bærrene er store og velformede og ret lyse i farven.

Glen Moy
RUBUS IDAEUS ‘GLEN MOY’

Ribs, Ribes rubrum ‘Stanza’
Med en ribsbusk i haven er man næsten 100 procent sikker på at kunne høste hjemmedyrkede bær til syltekrukkerne. Ribs er meget nem at dyrke og stiller ikke ret store krav til sine omgivelser. En solrig placering fremmer bærudviklingen, og er jorden sandet og sommeren tør, er der et betragteligt merudbytte at hente ved vanding.

Ribsbusken er en pæn, velformet busk, der bliver et par meter høj og omtrent lige så bred. Fra busken er fire år gammel er det en god ide at fjerne et par af de ældste grene ved grunden hvert år for at holde den ung og i god bæring.

‘Stanza’ er en god og sund sort, der modner tidligt og giver rigeligt med bær af god kvalitet.

stanza
RIBES RUBRUM ‘STANZA’