Gør vinteren grøn med laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus
Når kulden bider, og alle havens blomstrende buske står og skutter sig med nøgne grene, synes laurbærkirsebær ganske uanfægtet. Bladene er skinnende grønne, som var de lige blevet pudset, og de lyser op blandt vinterens dæmpede farver. Derfor er laurbærkirsebær Månedens Plante i januar.
Laurbærkirsebær er det danske navn for den blomstrende busk, Prunus laurocerasus. Det er næsten ikke til at udtale navnet, men det henviser til, at planten nok er nært beslægtet med kirsebær men ikke desto mindre minder om en laurbærbusk.
Laurbærkirsebærblade ligner laurbærblade, men man skal ikke begynde at bruge dem i madlavningen. De store, aflange blade er læderagtige med en skinnende, mørkegrøn overside og en lidt lysere underside, og bladranden ruller en lille smule tilbage. Det er først og fremmest for det smukke, stedsegrønne løv, at laurbærkirsebær bør findes i enhver have.
Men laurbærkirsebær er også en blomstrende busk. I maj dukker oprette blomsterklaser fyldt med små cremefarvede blomster op som statelige lys mod det mørke løv. Sidst på året udvikles små kirsebærlignende frugter og minder om, at laurbærkirsebær og kirsebær er nære slægtninge. Laurbærkirsebærfrugterne skal man lade fuglene om at fortære. Det gør de med glæde, og når vinte-ren hviler over landet, sætter småfuglene også pris på busken og putter sig mellem de tætte grene.
Laurbærkirsebær er en smuk og velformet busk, der forgrener sig godt helt fra grunden. Der er mange forskellige sorter med forskellig vækstform at vælge imellem. For eksempel sorten ‘Otto Luyken’, der har en tæt, lav vækst og bliver omkring 1 m høj, sorten ‘Prufon’ der bliver et par meter i bredden og næsten lige så høj, eller sorten ‘Prusab’, der har flad udbredt vækst, og bliver op til 1 m høj. Hvilken sort, man skal vælge, afhænger af den rolle, busken skal spille i haven.
Uanset hvilken sort af laurbærkirsebær man vælger, vil den trives bedst, hvis den plantes i halv-skygge. Busken vokser naturligt i skovbunden i Sydøsteuropas fugtige løvskove. Derfor trives den godt under havens træer og er et fint valg langs husets nordside, hvor det kan være vanskeligt at få andet til at gro. Laurbærkirsebær foretrækker god, fugtighedsbevarende muldjord og trives glimren-de i et surbundsbed.
Laurbærkirsebær udvikler sig smukt og harmonisk ganske af sig selv men tåler sagtens hård beskæ-ring, hvis det bliver nødvendigt af pladsmæssige årsager. Den kan også bruges som hækplante og skabe en meget smuk ramme eller væg i haven.
Det er ikke en god ide at gå løs på busken med hækkesaksen. De blade, der bliver klippet itu, bliver grimme og brune. Brug i stedet beskæresaksen og klip for lange sideskud tilbage til deres udspring eller lige over et blad, så der ikke opstår huller i busken.
Prunus laurocerasus ‘Etna’ | Prunus laurocerasus ‘Mari’ | Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ |