fbpx
troldnoed

Mens de fleste af havens planter er i hvile og samler kræfter til det kommende forår, er der enkelte, der har sat sig for at sætte kulør på vinteren med et farverigt og fortryllende blomsterflor kulden til trods.

Vinterblomstrende vækster er guld værd i haven. Sammen med de stedsegrønne buske, de skulpturelle, nøgne træer, spirende forårsløg og et mylder af sultne småfugle, understreger de, at der er liv i haven hele året rundt.

Den, der forstår at holde sine øjne åbne for skønheden i den vinterkolde have, kan få sin haveglæde mangedoblet, for vinterens små mirakler virker betydeligt stærkere end sommerens overdådige blomsterflor.

De færreste haveejere gør det store nummer ud af havearbejdet her i februar. Der er både koldt og vådt derude, og det bliver sjældent til mere end en rundtur i ny og næ for at se, om der er noget i gære. Derfor er det en god ide at plante de vinterblomstrende planter lige der, hvor man færdes dagligt eller der, hvor man ikke kan undgå at få øje på dem, når man kigger ud af vinduet. Foran køkkenvinduet eller nær yndlingsstolen i dagligstuen for eksempel. På den måde får man mest mulig glæde af blomsterne og samtidig en daglig dosis næring til forårsfornemmelserne.

En af de mest betagende af de vinterblomstrende planter er Troldnød, Hamamelis x intermedia. Det er løvfældende buske eller små træer med en køn vækstform. I hele havesæsonen er troldnød blot en del af havens grønne baggrund. Det grønne løv minder en del om hassel og farves i dejlige, brændte farver før løvfald i november. Da, netop som man tror, haveåret er forbi, begynder troldhassel at røre på sig igen. Blomsterknopperne svulmer, for allerede i februar skal de være parate til at springe ud.

Fra juletid kan knopperne drives i blomst, hvis du tager grene ind i stuen. Troldnøddens blomster er et helt kapitel for sig selv. De linjeformede kronblade minder om spraglede, krøllede gavebånd, der krøller sig ud og ind alt efter temperaturen. På rigtigt kolde dage ruller de sig tæt sammen, men de tager ingen skade af frosten. Når det bliver mildere, ruller de sig ud igen.

troldnoed-diane
Hamamelis “Diane”

Troldnød findes i en række sorter med gule, orange eller røde blomster. Blandt de rød-blomstrede er sorten ‘Diane’en af de bedste. Plant den på en lys baggrund, så blomsterne rigtigt kommer til deres ret. Troldnød trives bedst i læ på en fugtighedsbevarende jordbund.

En anden af vinterens stjerner i haven er julerosen. Julerose, Helleborus, har absolut intet med roser at gøre, men de smukke blomster, der nikker elegant fra deres nøgne stængler, har stor ynde og dejlige farver at byde på midt i vintermørket. Der findes en række arter og rigtigt mange sorter af julerose, der først og fremmest varierer i blomsternes farve.

Helleborus orientalis er mørkerøde juleroser, mens Helleborus purpurascens er purpurrøde. Juleroser er fra naturen skovbundsplanter, der trives bedst i let skygge på let, fugtighedsbevarende jord.

Du kan skabe et meget smukt vinterbed i din have, hvis du planter rødblomstrede juleroser under den rødblomstrede troldnød ‘Diane’. Planternes farver klæder hinanden smukt, og blomstringstiden er sammenfaldende. Juleroser blomstrer nemlig ikke kun til jul.

Af Marianne Bachmann Andersen