fbpx
taks

Taks, taxus

Få planter kan spille så mange roller i haven som taks. Taks kan plantes som hæk, som bunddække og som fritvoksende solitærplanter. Taks kan også formes til flotte eller festlige figurer, hvis saksen tages til hjælp. Og så er taks oven i købet altid grøn og køn at se på. Derfor er taks Månedens Plante i februar.

Taks, Taxus, er en unik planteslægt med mange gode egenskaber til glæde for haveejere. Taks er nemlig ikke alene smukke, stedsegrønne planter, de er også utroligt nemme at have med at gøre. Taks trives snart sagt hvor som helst. Taks kan vokse i sol men også i dyb skygge under store træer eller på nordsiden af huset, hvor de fleste andre vækster må give op. Taks tåler tørke og tager ikke skade af vind og træk og trives på næsten al slags jord. Med andre ord: Det kan næsten ikke gå galt.

Det er mere end heldigt, at de gode dyrkningsegenskaber samtidig er kombineret med en stor variation, der betyder, at der er taks at få til ethvert formål. Nogle er store buske eller træer, andre er små velformede buske og atter andre egner sig godt til bunddække.

Desuden har taks en helt speciel egenskab, som ingen andre nåletræer har. Taks bryder villigt efter klipning og beskæring, selv om man skærer helt tilbage til det gamle ved. Det betyder, at taks kan formes til flotte planteskulpturer eller figurer. Taks kan selvfølgelig også plantes som hæk. En smuk og fyldig grøn ramme om haven eller en rumdeler, der understreger havens form året rundt. Taks klippes i april og eventuelt igen i sensommeren. De langsomtvoksende sorter egner sig bedst til form- og figurklipning.

Man skal være opmærksom på, at taks er giftig ved indtagelse. Både nåle, grene og frø er giftige for mennesker og dyr. Den røde frøkappe, der omslutter taksens frø er dekorativ, men hvis man er bange for, at frøene frister børn, er der gode hanlige sorter, der ikke sætter frø, at få.

Hvis man udnytter de forskellige sorters forskellige vækstform og kombinerer dem mellem hinanden, kan der skabes spændende virkninger. Form og struktur varierer, og det samme gør farverne, der spiller i hele det grønne spektrum. Fra dybe, mørkegrønne toner til sprælske gulgrønne nuancer. Et grønt møblement, der aldrig bliver kedeligt.

‘Summergold’ har en flad, udbredt vækst og bliver 2-3 gange bredere end høj. Nålene har et bredt, gult bånd langs randen, så busken fremtræder gul.

Sorten ’Semperaurea’ er en bred, opret busk med gulbrune nåle og langsom vækst.

’Farmen’ er til gengæld en hurtigt voksende sort med bred, opret vækst og grønne nåle. Busken bliver lidt bredere end høj. Farmen er en hanlig sort, der ikke sætter frø.

’Hillii’ er ligeledes en hanlig sort. Den har ret tæt, søjleformet vækst og mørkegrønne nåle. Busken bliver dobbelt så høj som bred og egner sig godt til hække.

Sorten ’Sentinalis’ har en helt smal, søjleformet vækst og lange lyse nåle. En oplagt solitærplante.

taks-summergold
Taxus Media ‘Farmen’
taks-farmen
Taxus Media ‘Farmen’
taks-hillii
Taxus Media ‘Hillii’