DET ER ÆBLETID
Årstidens høst af frugt fra egen have kan give dig og din familie en god fornemmelse af, at selvforsyning og trygheden ved at kunne dyrke selv, godt kan betale sig. Der er nemlig ikke mange ben i at dyrke frugter fra træer i egen have.
De Danske Havecentre afholder Æblets uge
Oktober og efterår er et godt tidspunkt at plante æble- og andre frugttræer. Jorden er stadig lun efter sensommeren, og årstidens nedbør har blødt jorden op, så den er nem at plante i. Har familien ønsker om at dyrke mere frugt i egen have, så er det oplagt at få taget beslutningen netop på denne årstid.
Et andet godt argument for at få tilført haven mere frugt netop nu er, at der er masser af modne velsmagende sorter – det giver et bedre grundlag for at træffe et godt valg.
Nostalgi
Er du så heldig, at du som barn eller ung gik på æblerov? Måske var de store æbler i “smedens” eller “Fru Madsens” have bare de mest saftige og lækreste du har smagt? Det kan jo også være, at der i barndommens have stod et skønt træ med æblesorten Filippa, eller at der hos bedsteforældrene voksede store flotte Ingrid Marie æbler. Vi husker ofte ting, hvor sanserne har været aktiveret, og her står frugt fra havens træer tydeligt frem.
Plant et træ
- Træer binder CO2 – og det gælder også for frugttræer
- Træer danner skygge på en sommerhed dag
- Æbletræer er podet på forskellige grundstammer og det giver mulighed for at dit træ enten er meget stort eller forholdsvis lille
- Plant i sol eller halvskygge
- Fjern ukrudt og store sten
- Grav et plantehul, der er 1½ gang større end potteklumpen
- Plantehøjden er den samme, som træet har vokset i, mens det stod i planteskolen
- HUSK at vande til og vand med min. 20 l vand hver uge, når der til foråret ikke falder så meget regn
Til årets kampagne har vi udarbejdet to A4 ark
Det ene beskriver 3 basisopskrifter med æbler og den anden svarer på en række spørgsmål.
Du kan se arkene her og klikker du på siderne kan du downloade siden til udskrift.