fbpx

Skovens blåbær
De “vilde” blåbær er blå både indeni og udenpå

 

Min store søn elsker blåbær. Dog blev han i tvivl om han faktisk spiste de ægte blåbær, eller om skålen med de mørkeblå duggede bær var dem, der er uægte.

Det gav inspiration til et indlæg her på nyhedsbrevet. Kan blåbær være uægte?

Amerikanske blåbær

Blåbær, som sælges i små bakker i supermarkedet er amerikanske blåbær Vaccinium corymbosum og det danske navn er storfrugtet blåbær. Når man skærer den over, er den hvid indeni. Det er ofte disse blåbærbuske, som mange haveejere planter i deres haver. Smagen kender de fleste og afhængig af, hvilke sorter du har plantet, vil smagen variere.

Det er altså disse storfrugtede blåbær, som nogle mener er ”uægte”. Netop fordi de har hvidt frugtkød og måske også fordi de kommer fra fjerne himmelstrøg.

Nordiske blåbær

Har du haft fornøjelsen af at gå i de svenske skove (eller få danske lokaliteter) og spise de små blåbær, så ved du også at smagen er mere intens og sød, når du sammenligner dem med de storfrugtede blåbær. De latinske navn er Vaccinium myrtillus og vi bruger ”almindelig blåbær” som det danske navn. Disse bær har blåt frugtkød og betegnes som de ”ægte” blåbær. I de fleste havecentre og planteskoler kan du købe almindelig blåbær i potter og derved selv have mulighed for at høste de lækre almindelige blåbær.

Du skal dog være opmærksom på, at den skål du skal bruge, når du høster disse bær, skal være betydelig mindre. De er nemlig ganske små og det vil kræve en god portion planter for at kunne glæde morgenbordet med blåbærdrys eller kagen med blåbær. Den almindelige blåbærbusk er forholdsvis lav og bliver omkring 35 cm høj. Planterne produceres i Danmark og der er tale om frøplanter, som er høstet på arealer med naturlige bevoksninger.

Gartnerens valg

For nogle år siden lavede jeg en artikel i magasinet Haveglæder om ”Havens sure bær” og valget af blåbærsorter – de storfrugtede. Det var Bent og Laila Poulsen, som havde testet en masse sorter og ud fra deres erfaringer listede de sorter, som de bedst kunne lide. Artiklen indeholder også råd om plantested, plantning og beskæring af blåbær.

Som Bent sagde ”det er lidt besværligt at høste blåbær, for de modner ikke på samme tid. Høster man bær, der ikke er helt modne er de sure, så det tager forholdsvis lang tid at fylde en skål. Derfor er det en fordel, at bærrene er forholdsvis store”.

Jeg har lagt artiklen ind som et link.

Laila bidrog dengang med en skefuld blåbæris, og hun gav mig også opskriften😊

 

Blåbæris

Lailas blåbæris

3 dl blåbær (storfrugtede)
3 spsk. sukker
3 æggeblommer
100 g flormelis
1 spsk. vaniljesukker
¼ l fløde

Blåbær og sukker koges, sigtes og afkøles. Æggeblommer piskes med flormelis og vaniljesukker og blåbærmassen vendes i. Pisk fløden til skum og vend forsigtigt de to blandinger sammen til den færdige is, der sættes i fryseren.