fbpx

Barkflis i haven
Barkflis er ikke det samme som træflis

 

Når du ikke gider luge

Varme dage, regnfulde dage og varme dage igen. Vejret er rigtig ”gro-vejr” og der er grønt og frodigt på markerne, i haverne – alle steder, hvor der er plantet planter eller hvor planter får lov at gro. Det gælder også for de planter, som vi ikke altid selv ønsker – ukrudtet.

Ukrudt = uønskede planter, og det kan jo godt være kimen til en større diskussion, som jeg ikke skal starte her i Haveglæders forum.

Er du glad for dit ukrudt, så skal du jo blot lade det stå og nyde det.

 

Træflis

Det må meget gerne være nemt at dyrke have. Når der skal luges lidt ukrudt er det ok, men hvis det massivt bryder frem igen og igen, så vil et lag flis hæmme ukrudtet. Træflis er det billigste og mest anvendte (måske pga. prisen). Barkflis findes også og der er stor forskel på de to typer af flisdække.

Barkflis er fra naturens side ”omsat” og fyldt med naturens egne konserverende elementer.

Træflis er ”råt” træ, der ikke er beskyttet og derfor vil blive omsat og formulde efter en relativt kort periode. Træflis kan enten komme fra nåletræer eller løvtræer – igen udgør det en forskel i nedbrydningshastigheden.

 

Nyplantet ribs med flis

Nyplantede planter bør ikke dækkes til med flis

Når naturens bakterier og svampe nedbryder træflis, så ”stjæler” bakterierne næring fra jorden for at udføre processen. Derfor er det ikke en god idé at dække nye planter med træflis.

En stor dynge træflis hindrer ukrudtet i at vokse omkring planterne og er med til at sænke fordampningen, så planterne ikke skal vandes så ofte. Til gengæld er det meget svært at finde ud af, om planterne mangler vand, for man kan ikke holde øje med jorden, når den er dækket til med flis.

 

Vent med at anvende træflis omkring havens planter

Når nye planter er vokset godt til – eks. når du har klippet din nye hæk i et par år og du sjældent vander den, så kan du anvende træflis som ukrudtshæmmer. Gød hækken ekstra godt, så du ikke kommer i underskud – begynder bladene at blive gule og blege, er det fordi de mangler gødning.

 

Hvis du insisterer…

Skal der dækkes til med flis omkring dine nyplantede planter, så anvend barkflis og hold ekstra øje med, om planterne mangler vand.

Der findes også naturlige dækkematerialer som pilekompost, træfiber og jordforbedring. De er også fine at anvende som ukrudtshæmmende dække, men sørg for at ”stikke fingeren” i jorden og mærk, om jorden er for tør.