fbpx

Agurker med fuld fart på

 

Agurk

  

Fjern de første agurker

Jeg har allerede snuppet de første to mini-skoleagurker fra planterne i min plantesæk. Vejret er rigtig dejligt grovejr, og i drivhuset går det ekstra stærkt. Plantens små støttepinde, som kom med planten har ikke den store værdi – der skal bindes snore fast i taget og enden vikles omkring planten, så jeg kan sno den rundt, så toppen ikke falder om og eventuelt knækker. De to første små skoleagurker skyndte jeg mig at høste, fordi planten har brug for energi til at vokse sig stærk i roden og med nye blade – frugterne bruger alt for meget af den energi, og det er første step til at lykkes med agurker i drivhuset.

De næste uger er det vigtigt at holde planten vandet godt til. Jeg anvender selvvandingskasser, og de hjælper mig i en travl hverdag, MEN her i etableringsfasen skal jeg vande ekstra meget ovenpå jorden, for rødderne er endnu ikke helt stærke nok til selv at finde vej til vandet. 

Kan være svært at få til at lykkes

Agurker er meget frodige og gror rigtig stærkt. Især skoleagurkeplanter er ivrige for at sætte mange frugter og lave mange sideskud. Derfor er det en god idé at tilse planterne et par gange om ugen. Her kan du med fordel hjælpe toppen på vej op ad snoren, sikre dig at der er fugtigt omkring roden og holde øje med, at sideskuddene ikke bliver for kraftige. Jeg beskærer sideskuddene efter 3. blad. Derefter kniber jeg evt. skud, som dannes i bladhjørnerne. Når sideskuddet har modnet de frugter, som der er plads til, så klipper jeg hele skuddet ind til stammen. Jeg holder også øje med de frugter, som ikke modner. De bliver gule og afstødes af planten. Det er plantens egen evne til at regulere, hvor mange frugter, den kan magte. Jo hurtigere du fjerner de afstødte frugter, des hurtigere får planten energi til at vokse videre.

Nye agurker dannes hurtigt i toppen af planten, og i løbet af sommeren vil planten nå taget. Nu kan du enten binde toppen ned og lave en ny opadgående top – eller du kan løsne snoren fra skuddet og trække planten ned, så der er plads til nye frugter. De nederste blade kan du løbende fjerne i takt med, at der i den del af plante ikke længere dannes agurker.

 

SE ELLER GENSE VIDEOEN OM AT FÅ AGURKEPLANTERNE TIL AT YDE DERES BEDSTE

 

Det kan være lidt af en udfordring at få agurkehøsten til at lykkes. Her i videoen forsøger jeg at forklare og vise, hvordan du kan beskære sideskuddene og vigtigheden af at fjerne de frugter, som ikke udvikles.