fbpx

Pas på havens planter i kulden

 

Sarte planter oliven

Hvor meget kulde kan oliventræet klare?

Køligt vejr på vej

Meteorologerne melder om en vejrændring, der indebærer, at vi for alvor skal tage stilling til, hvilke planter der skal beskyttes mod vinter.

Det er ikke ualmindeligt at store oliventræer får lov til at stå ude hele året. Det klarer de, fordi de kan tåle ned til minus 10 – 15 grader. Udfordringen opstår, når de kolde dage og nætter suppleres med vind, som giver en yderligere udtørring og dermed risiko for, at planterne tager skade. Dette gælder for oliventræer og andre eksotiske og lidt sarte planter (afrikansk skærmlilje, pigæble, hørpalmer, italiensk cypres).

I de forholdsvis milde vintre, som vi i Danmark har oplevet mange af, så er det ikke et problem, men de fleste husker nok sidste vinters jerngreb – med store skader hos planterne til følge.

Beskyt planternes top

Du kan med fordel sætte de mere sarte planter i ly for kolde vinde. Har du mulighed for at flytte planterne, så sæt dem ind langs husmuren, i drivhuset eller under dække i brændeskuret, carporten eller i redskabsrummet. Plantens livsfunktioner er meget begrænsede her i vinteren, så det betyder ikke så meget, om der er lys nok. Planter, der overvintres under lysmangel vil dog ofte tabe bladene, så gør endelig perioden i vinterly så kort, som muligt.

Har du ikke mulighed for at flytte planterne i ly, så kan du beskytte toppen med et isolerende fiberdugsmateriale, som havecentrene har til salg. Har du et gammelt lagen, så kan du også anvende det. Undlad at dække plantens top med plastik, som har den ulempe, at der dannes kondens og dermed risikerer du, at svampeangreb og råd opstår.

Beskyt rødderne

Fryser plantens rodklump til, så kan det også betyde, at planten enten skades eller helt dør. Kombinationen af vandmættet potteklump og vedvarende frost er en svær cocktail. Igen bør du flytte dine sarte planter i krukker eller kurve ind i ly og læ langs husmuren, ind i drivhuset eller et sted, hvor kulden ikke så nemt trænger ind. 

Sørg altid for, at overskydende vand kan løbe ud af dine krukker. Du kan løfte dem nogle cm op med brug af krukkefødder. (Se evt. i denne korte youtube video)

Er det ikke muligt at opbevare planterne, så de ikke bundfryser i længere tid, så kan du pakke dem ind i frostisolerende materiale. Her kan du bruge grangrene i et passende lag, og vil du være ekstra sikker, så svøb et lag bobleplast rundt om din potteklump.

Har du brug for et gartnerråd til netop dine planter, så er de klar i dit lokale havecenter.