fbpx

HUSK at bestøve sydfrugterne

 

 

Bierne holder vinterferie, så du skal selv hjælpe til

Lige nu står nektariner, abrikoser og ferskentræerne og blomstrer på livet løs. De gør de, hvis de lever deres tilværelse inde i drivhuset, mens dem, der står på friland først om et par uger springer i blomst. Det er vist også meget godt, for kulden gør ingen gavn, når der skal dannes frugter.

På billedet ses blomsten fra mit ferskentræ, som vokser i drivhuset (ved endegavlen). Blomstringen er i fuld gang mens snefnuggene danser på den anden side af ruden. Vinduet står åbent, for når solens stråler igen falder på glasset, så finder humlebier og andre bier vej ind til blomsterne – håber jeg.

I disse dag er temperaturen dog så lav, at jeg ikke tror på, at bestøvningen sker med hjælp fra bierne. Derfor har jeg fundet en lille pensel frem, så jeg selv kan flytte pollen fra blomst til blomst.
 

Selvbestøvende

Vi betegner fersken-, nektarin- og abrikostræer for selvbestøvende, men de har brug for at få flyttet pollen fra blomst til blomst for at sikre bestøvningen. Når planterne står i drivhuset er det derfor en forudsætning for god frugtbæring, at bestøvningen er god – og det er lige nu, du skal være klar til at lege bi.

Hvad er sydfrugter?

Sydfrugter er en fælles betegnelse for de frugttræer, der stammer fra landene omkring middelhavet, og som danner lidt mere eksotiske frugter end vores nordiske æbler og pærer. I mange egne af Danmark trives sydfrugter fint på en lun sydvendt mur, mens der i andre egne er for koldt. Derfor kan det være en fordel at plante sydfrugter i drivhuset.

Har du endnu ikke haft mulighed for at få plantet et træ, der kan berige dig og din familie med saftige hjemmedyrkede nektariner, ferskner eller abrikoser, så kan du med fordel plante et træ på denne årstid. Dit lokale havecenter har et fint udvalg af forskellige sorter, og der er altid god rådgivning at hente.