fbpx

Lavendelbuskene beskæres

 

Lavendel er én af havens mest populære planter – ved beskæring beholder den sin kompakte vækstform

Middelhavsplante

Når vi dykker ned i, hvor planternes oprindelige voksested er, så er det ofte nemmere at forstå deres reaktioner i haven. Den flerårige lavendel med det latinske navn Lavandula angustifolia er på mange måder både en nem plante, men planter du den ikke på det rigtige sted, så vil du ikke få fuldt udbytte af de mange smukke blomster sommeren over.

Lavendelplanten kommer fra Middelhavet, hvor somrene er varme og tørre. Her vokser planterne på solrige voksesteder, og de er ofte grønne hele året rundt. Når vi “oversætter” disse vækstbetingelser til vores breddegrader, så gælder det om at plante lavendel på solrige steder i haven, og det gælder om at plante i jord, der ikke er for tung og vandholdende (især om vinteren).

Behov for beskæring

Jeg er ikke sikker på, at de løber rundt i Middelhavslandene og beskærer deres lavendelbuske, som nok ikke bliver helt så frodige, som dem der vokser her. Jeg er af den overbevisning, at lavendelbuskene her i landet får så meget nedbør og vokser i så næringsrig jord, at planterne bliver ekstra lange og frodige. Derfor er det en god idé at finde saksen frem og beskære planterne – og tidspunktet er lige nu.
Når du klipper i lavendelbuskene, så er det vigtigt, at der stadig er grønne skud tilbage i planten. Du kan se denne video, som jeg lavede sidste forår.