fbpx

Yeah – vi kan plante igen

 

LUN OG FUGTIG JORD

Det er ikke mange dage siden, at både planter, dyr og haveejere pustede i varmen og fortvivlet hev sig i håret, for hvilke planter kan klare tørken og hvilke skal reddes med vanding? Siden har både temperaturen og regnmængden ændret sig – heldigvis, for haverne var noget pressede i det hårde solskinsvejr. De svedne græsplæner vågner op til dåd og bliver langsomt grønne, og syntes du at selv ukrudtet holdt en pause, så bare vent – det vil også pible frem.

HVAD KAN JEG PLANTE NU?

Planter i potter kan plantes nu. Bunddækkende planter som efeu og guldjordbær, alle mulige skønne stauder, roser, prydbuske, frugtbuske eller frugttræer. Der er også mulighed for at plante prydtræer på stammer (måske et hortensiatræ eller en fin pilebladet prydpære). Det er også tid til at få plantet nye jordbærplanter. I sidste uge udkom denne nye video om at skifte ud i jordbærbedet 

Link til video

Nogle planter skal dog vente lidt endnu. Det gælder alle dem, der plantes som barrodede planter (uden potte eller jordklumper). Det er især planter til hække og vildthegn. Disse planter skal først afmodne i markerne inden de tages op fra oktober måned. Mangler du planter til en hæk, så kan du forudbestille planterne i dit havecenter.

Nye og friske forsyninger af blomsterløg kan flere steder allerede på nuværende tidspunkt købes. Plantesæsonen for blomsterløg strækker sig over hele efteråret, men er du på udkig efter noget helt specielt, så vent ikke med at få handlet ind – de kunne jo blive udsolgt! Løgene kan sagtens holde til at ligge hos dig uden at blive plantet – når blot de ligger tørt.

HVAD SKAL JEG VÆRE OPMÆRKSOM PÅ?

Trods gode regnmængder, så har jorden været meget tør, og når du skal plante nyt, er det vigtigt, at jorden også er fugtig nede hvor de nye rødder skal folde sig ud.

Du får lige et par tip til, hvordan du får størst succes med plantning:
 

  • Grav plantehullet 1½ gang større end potteklumpen
  • Løsn jorden godt i bunden af hullet
  • Ibland gerne næringsrig plantejord fra dit havecenter til den opgravede jord
  • Placér planten, så den flugter jordens overflade som i potten (roser skal dog plantes dybere – se denne video )
  • Fyld den opgravede løse jord omkring potteklumpen
  • Vand til, når du har fyldt 2/3 af jorden i
  • Fyld op og træd forsigtigt til, så jorden pakker sig
  • Vand nu til med det der svarer til 20 l pr. kvm. To kander med vand er ca. 20 l. Denne vanding er vigtig selvom jorden er våd. Vandet sikrer nemlig en god kontakt mellem rodspidserne og jorden

 

denne video viser jeg, hvordan man planter en blodblomme. Den er plantet i dette forår, og lige nu står planten flot og frodig i min have.

I dit lokale havecenter er de ved at fylde op med nye varer til dig og din have – så kig forbi og lad dig inspirere

Find det her