fbpx

Bærtid

 


Det er en dejlig opgave for børn og voksne, når havens bær skal plukkes

DYRK SELV

De fleste elsker at spise bær. At kunne dyrke dem selv giver blot denne følelse kraft og fuldender glæden ved at have muligheden på egen grund eller på egen terrasse. De fleste almindelige frugtbuske i haven er ikke svære at passe, så er man helt nybegynder er et par ribs og solbærbuske gode planter at starte med.

Til de lidt mere øvede kommer hindbærbuskene og blåbærbuskene nemt med. Hindbær kræver både beskæring og opbinding, mens blåbærrene skal plantes i surbundsjord og vandes lidt oftere. 

AT GØRE NOGET SAMMEN

Måske er det ofte de ældste generationer, som stadig kan huske nødvendigheden af at høste frugt om sommeren. Frugten blev forarbejdet, så husholdningen kunne drage nytte af de sunde og velsmagende frugter hele vinteren.
Hvis man ønsker, at de kommende generationer også skal opleve det magiske øjeblik, når den hjemmelavede marmelade kommer på det friskbagte brød, så skylder vi hinanden at give denne viden videre.

RESPEKT FOR HAVEN OG NATUREN

At dyrke bær i haven er netop ét af de steder, hvor vi kan præge de næste generationer, så de ikke kun tror, at marmelade og syltetøj “vokser” i supermarkederne. Når børnene kommer med ud i haven for at plukke bær, så får de muligheden for at opleve hvordan frugten modner, hvor søde og sure de er, måske flyver der en sommerfugl forbi eller en lille frø hopper over deres bare tær.
Når de udforsker havens natur, så sår vi små kim, som forhåbentligt bliver til stor respekt for vores natur i et større perspektiv. De skal ikke slå insekterne ihjel, bare fordi de driller når de hopper på trampolinen. De skal slippe edderkoppen på værelset ud i naturen og ikke kvase den med en sko. Børnene skal ikke trække bladene af buske og træer, men vide at de grønne blade danner ilt, så de kan trække vejret.

Havegenerationen der stadig høster bær til at sylte spiller en vigtig rolle som ambassadører for fremtidens haveentusiaster.