fbpx

Tulipaner på træer

 

Magnolietræerne bugner med tulipanformede blomster

Jeg har fuld forståelse for, at mange (fejlagtigt) kalder dem for tulipantræer, for de både blomstrer på samme tid som tulipaner, og så ligner blomsten på mange af magnolie jo ret godt.
Grunden til, at det er en fejl at kalde magnolietræet for tulipantræet skyldes, at tulipantræet er et helt andet træ. Der er selvfølgelig tale om gartnerisk nørderi, men hvis du interesserer dig for navne og latin, så hedder magnolie Magnolia og tulipantræet hedder Liriodendron og har en helt anden slags blomst.

For et par år siden var jeg på besøg i Brooklyn Botaniske Have i april måned, hvor de smukke magnolietræer blomstrede. En del af sortsforædlingen har foregået her, så dere samling er stor. Når verden forhåbentlig igen bliver til at rejse i, så kan jeg kun anbefale et besøg.
 

 


Brooklyn Botaniske Have

Lige nu er der et stort udvalg af forskellige magnolie planter i dit havecenter. Det kan være svært at skelne de enkelte sorter fra hinanden, så tag evt. et billede (også nærbillede) af den type, som du kunne tænke dig, så kan gartneren bedre vejlede dig.

Det er ikke svært at passe magnolietræer i haven – her får du lige en hurtig Plant og Plej

PLANT OG PLEJ

Når du køber en magnolie til din have, er den faktisk allerede flere år gammel. Er det én af arterne, så er de enten formeret fra frø eller som stiklinger, mens alle sorterne er podet. Magnolie vokser ikke så stærkt, så en plante på 1,5 – 2 m kan nemt være fem år gammel. De podede sorter vil hurtigt blomstre, mens de frøformerede først for alvor blomstrer, når de har fået lidt størrelse.

Jordforhold
Magnolieplantens rødder er højtliggende, og derfor skal jorden kunne holde på vandet. Omvendt må planten ikke stå så fugtigt, at der er risiko for stående vand vinteren over. Jorden skal være humusholdig og porøs, så hvis du har meget lerholdigt jord, er det en god idé at iblande spagnum, når du planter. Alle magnolie vokser i surbundsjord, men det er ikke et krav. Vigtigheden af at jorden er spagnumholdig er langt større end surbundsforholdende.

Plantning
Grav et hul, der er 1½ gang større end den potte, som planten står i. Løsn jorden godt i bunden og placér nu træet. Løft potteklumpen op, så den næsten flugter med jordoverfladen og fyld op med den løse jord, der gerne iblandes en god grov spagnum. Magnolie må ikke plantes for dybt. Vand godt til.

Lysforhold
Solrig placering giver flest blomster, men magnolie trives også fint i halvskygge eller vandrende skygge.

Vanding
Ved plantning vandes med mindst 20 l vand. Vand altid dine nyplantede magnolie de første to år. Vand med 10 – 20 l vand hver gang og især maj måned, der ofte er nedbørsfattig. Undlad at gøde det første år, men gød derefter hvert forår med en all round havegødning.

Beskæring
Hvis du har brug for at forme din magnolie, så er det tidlige forår et godt tidspunkt, for du kan bruge de afklippede grene til drivning. Undlad større beskæringer, for det vil ødelægge den smukke vækstform.