fbpx

Enestående ene

 

Ene, Juniperus communis ’Repanda’

Når vinteren hviler over landet, spiller de stedsegrønne planter en fornem rolle i havesceneriet. De er garanter for, at verden aldrig bliver grå og trist. Derfor er ene ’Repanda’ Månedens Plante i februar. Den trives og danner en smuk, grøn ramme Kong Vinter til trods.

Ene, Juniperus communis, har i årtusinder været en nyttig plante for danskerne. Den har været brugt til hegnspæle, kurveflet og røgelse. Kloge koner har tilskrevet den uforlignelig virkning mod alt fra sindssyge til dårlig ånde, og den dag i dag anvendes enebær som et skattet krydderi til vildtretter samt stærke drikke. Oven i de nyttige anvendelsesmuligheder kommer enens mange gode egenskaber som haveplante. Ene er nemlig både robust, nem at dyrke og smuk uanset årstiden.

Ene kan følges langt tilbage i danskernes historie. Den indvandrede sammen med de første mennesker for 10.000 år siden, og siden har den vokset vildt i naturen. Den naturlige udbredelse er baggrunden for, at ene er så velegnet som haveplante. Planten trives netop med de danske vækstbetingelser. Derfor er ene let at dyrke. Den giver hverken op overfor frost eller vind og trives på de fleste jordtyper, blot jorden ikke er fugtig og meget kalkholdig. Fuldt sollys giver den smukkeste udvikling.

Ene ’Repanda’ er blot en af de mange sorter, der findes. Nogle er høje, smalle vækster, andre er nærmest pyramideformede. Nogle har blågrønne, andre gulgrønne og andre igen friskgrønne nåle. ’Repanda’ har en tæt, flad vækstform, der gør sorten velegnet som bunddækkeplante. Den breder sig fladt og dækker jorden som et tæt, grønt tæppe, der ikke levner ukrudtet mange chancer. ’Repanda’ bliver ikke meget over 30 cm høj, men dækker let et areal på 1,5 meter i diameter. Den danner en rolig, grøn flade som smuk forgrund i bedene eller langs havegangene, ikke mindst i forhaven, hvor det er dejligt at have noget grønt at se på året rundt.

Sammen med andre stedsegrønne væver den en smuk kollage i grønne farver, som havens småfugle ynder at putte sig i.

Fælles for alle ene sorterne er de korte, spidse nåle, samlet i fine små kranse, og den lille blåsorte bærkogle, vi kalder enebær. Bærrene er flere år om at udvikle sig og skifter undervejs farve fra grøn til blåsort. Det kan vare nogle år, før planten begynder at bære enebær, og da han- og hunblomster ofte findes på hver deres plante, er det ikke alle planter, der udvikler bær. Til gengæld udvikler både han- og hunplanter sig til smukke, stedsegrønne buske, der er en pryd og en fryd i haven hele året rundt – ikke mindst i januar, når vi trænger allermest til noget smukt og grønt at lade øjnene hvile ved. Derfor er ene ’Repanda’ valgt som Månedens Plante i februar.