fbpx

Vi er mange, der skatter de flotte georginer eller dahlia i haven. Mange orker ikke at redde knoldene om efteråret og planter blot nye knolde fra havecentret hvert år. Andre bøvler med at overvintre de flotte knolde, som planterne gennem sommeren har groet, og suppleres de om foråret med nye spændende sorter fra havecentret, er der jo ekstra mange buketter, man kan plukke.

DEN FØRSTE FROST
De fleste steder i landet er man vågnet op til rimfrost på plænen indtil flere dage, men en kort periode med morgenfrost er som regel ikke nok til at skade dahliaplanterne – der skal mere til. En del områder af landet har så oplevet nætter med mere vedvarende frost, og det har fået planterne til at klappe sammen. Når de gør det, skal de graves op.

KLIP OG GRAV OP
Inden du sætter spaden i jorden, er det praktisk at klippe toppen af først. Lad gerne 5 – 10 cm top sidde tilbage, så der er noget at holde i. Måske har du gravet etiketten med ned i foråret – så skal den selvfølgelig med op. Hvis du ikke har nogen etiket, så bind en garnstump omkring med den farve, som blomsten har. Man kan også bare grave op og se, hvordan det hele springer ud til næste år.

LÆG TIL TØRRING
Jorden skal løsnes fra de opgravede knolde, men du behøver ikke vaske dem rene for jord. Lægger du dem til tørre – evt. i drivhuset, så vil det efter en uges tid være muligt at ryste resten af jorden af. Får man ikke tørret overfladen godt nok, så risikerer man, at de rådner vinteren over.

FROSTFRI OPBEVARING
Knoldene kan fint ligge i drivhuset indtil der for alvor er udsigt til hård frost, men så er det også vigtigt at få dem ind i frostfrie omgivelser – gerne en kælder, for knoldene har ikke brug for lys – endnu. Først til foråret skal de vækkes af dvale, og her kan de fint returnere til drivhuset, men denne gang med lidt fugtskabende spagnum i bunden af kasserne, for nu får knoldene brug for vand.