fbpx

Snegle i salat
2024 er et snegleår

 

Trods de mange snegle er haven stadig fyldt med blomster og planter

Det kan synes trøstesløs dagligt at se til, mens snegleinvasionen ingen ende vil tage. Hvor kommer de dog fra?

Da jeg i morgens ved 5-tiden – lidt ufrivilligt – gik en morgentur i haven med mit 1 år gamle barnebarn, var plænen fyldt med de slibrige bæster. De kryber frem fra deres gemmer og hjælper åbenbart med til at klippe plænen! Når solens stråler tørrer græsset, kryber de i ly under buske og stauder, hvor der er skygge og fugtigt.

Netop fugtigheden er hovedårsag til deres invasion. De har optimale betingelser, så er det ikke en ulige kamp?

500 færre snegle til næste år

Når jeg går mine sneglerunder i de dele af haven, hvor jeg gerne vil redde mine planter, så tænker jeg minus 500 snegle til næste år for hver eneste snegl, som jeg afliver. Med engangsgummihandsker samler jeg sneglene ud af jordbærbeddet, sommerblomsterne i krukker, ved georginerne, i køkkenhaven og i de stauder, som allerede har synlige gnavetegn. Massedrabene udfører jeg væk fra planterne, for de døde snegle tiltrækker artsfælder, der lokkes til af den rådne sneglelugt. De slibrige klumper af døde snegle er en form for sneglefælde, og der er sikker gevinst hver gang.

Din egen metode

Du har sikkert også din metode, hvorpå du reducerer sneglene i og omkring haven. Nemt er det at pege fingre af naboer, som er ligeglade. Vend tanken om og vær stolt over at du reducerer næste års snegleinvasion med 50.000 hver gang du har dræbt 100 – også selvom det er naboens😊

Sneglesikre planter

Nogle af havens planter har givet op efter snegleangrebet, men de fleste planter er enten ikke på sneglenes menu, eller også er de så kraftige, at de ikke lader sig påvirke.

Brancheorganisationen Danske Havecentre har udarbejdet en liste over sneglesikre planter, som du kan lade dig inspirere af, hvis du har brug for at plante nyt.

Liste med sneglesikre planter
Du finder hele listen til download lige her