fbpx

Roser
– og dem du møder på din vej

 

Juni måned er den måned, hvor roserne er smukkest

 

Det hører jeg fra rigtig mange og kan også se de mange skønne roser, som der deles på sociale medier – især på Instagram.

Jeg hører desværre også om flere, som opgiver at have roser i deres have, fordi de er besværlige.

Det synes jeg er synd.

 

De mange regler

Rosenentusiaster er måske lidt nørdede – det ligger ligesom i betegnelsen. I selv små haver formår de at plante og passe et stort antal roser i mange sorter og størrelser. De bruger mange timer på at kræse for planterne og deler gerne ud af alle deres gode råd.

Resultatet er imponerende, men kan det virkelig passe, at man skal bruge så mange kræfter for at kunne nyde havens roser?

 

Ja – og nej

Emnet omkring roser i haven kan godt dele vandene, men det er mit indtryk, at selv garvede haveejere har et lidt mere afslappet forhold til pletter på bladene og lus omkring rosenknopperne. Når jeg iblander min egne erfaringer, så tør jeg godt liste disse ganske få anvisninger for at sikre succes med roser i haven:

  • Plant dine roser med omhu og kærlighed. Grav jorden godt igennem og grav rosen så dybt ned, at selve podestedet er 7 – 10 cm under jorden
  • Ibland gerne lidt rosenjord til den jord du graver op og dækker rosen til med
  • Sørg for at dine roser har optimale forhold i din have
    • Sol og godt med luft, så bladene ikke er fugtige hele tiden
    • Beskær alle døde og syge grene væk i det tidlige forår
    • Vand, når de mangler og dræn, hvis de får for meget nedbør
    • Gød roserne hver måned fra april – august

Sunde roser

 

Der er forskel på, hvilke rosensorter, der er mest modstandsdygtige overfor svampesygdomme. Det er min erfaring, at de kraftigtvoksende roser – historiske buskroser, slyngroser, bunddækkende roser og buketroser nærmest vokser sig fra nedslag af svampesygdomme, mens de flotte storblomstrede roser oftest er dem, der skal have lidt mere kærlighed for at holde sig sunde.

Jeg går også ofte efter de roser, der har gode tykke læderagtige blade. Hvis bladene er meget tynde, så er risikoen for angreb større.

Roser i potter er for mange en udfordring, og med tanken om optimale vækstbetingelser, passer det måske meget godt. Begrænsningen af jord og minimal plads til rodudvikling fordrer ikke væksten. Mangler roserne vand, så går der ikke mange dage før plantens immunsystem svækkes og fugtigt vejr og varme vil hurtigt fremme svampesporernes betingelser for et angreb.

 

Giv ikke op – lev med pletterne

 

Jeg håber du får lyst til at give roserne en chance i din have. Hvis du ikke orker at se på roser med ”bare ben” (grene uden blade), så bland roserne ind i dit staudebed eller plant lave buske foran.

Der er så mange glæder ved at se, hvordan rosenblomsten udvikler sig fra knop til fuldt udviklet blomst – de mange dufte, der er forskellige fra sort til sort. Den store diversitet som de mange sorter og typer giver dig mulighed for. De høje slyngroser, de lave bunddækkende roser, de voluminøse buskroser og de klassiske buket- og storblomstrede.

Har du roser i haven, som du er træt af ikke lykkes, så grav dem op og kassér dem. Der findes andre gode sorter, som du kan glæde dig til.

Tag fat i gartneren i dit havecenter og få en snak om hvilke roser, der passer til dit temperament og forholdene i din have.